Акценти

15 Февруари 2018

Животът днес

На 15 февруари 2013 г. около 9:15 местно време в небето над Челябинска и Свердловска области в Руската федерация е забелязан ярко светещ падащ обект, оставящ дълга следа от дим. Метеоритът пада от юг-югоизток, и се взривява в стратосферата над Челябинск, като осветява много ярко огромна площ. Минути по-късно ударна вълна разтърсва града и населените места в областта. Ранени са най-малко 1200 души.

Предлагаме ви няколко интересни факта за Челябинския метеорит, които за пореден път ни напомнят, че има сили, които не са подвластни на човечеството:

По данни на Института по геохимия и аналитична химия към Руската академия на науките възрастта на метеорита е 4,45 милиарда години. Това означава, че той е връстник на Слънчевата система. В състава му преобладават хондрити от типа LL5, които са основен вид каменен метеорит.

Общото тегло на събраните отломки от метеорите е над 1300 кг.

Подобно събитие се случва веднъж на 100 години, но за първи път в историята на човечеството падането на космическо тяло е запечатано от стотици фотоапарати и видеокамери. Само 72 часа след падането на метеорита са били достъпни над 400 видеа, събрали за много кратко време повече от 100 милиона гледания по целия свят. Събитието държи и рекорда за най-много гледания за един ден – 73,3 милиона.

Специалисти от NASA определиха Челябинск  като града с най-голям късмет на планетата – той е оцелял след взрив, чиято мощност е равносилна на двайсет атомни бомби като тази, пусната над Хирошима, или 460 килотона тротилов еквивалент.

Ударната вълна от метеорита два пъти е обиколила Земята.

Сподели във Facebook