Акценти

14 Септември 2018

Животът днес

Според данни от допитване, проведено от института Gallup, броят на хората по света, които чувстват стрес и безпокойство, непрекъснато расте. През 2017 г. усещането за щастие сред жителите на планетата се е понижило до най-ниското си ниво за последните десет години. В допитването са взели участие над 145 хиляди души от 147 страни. Те отговаряли на въпроса дали са изпитвали някакви позитивни емоции предишния ден. 70% от хората споделили, че са били щастливи, усмихвали са се и дори са се смели.

От института са провели подобно изследване и през 2006 г. В сравнение с тогавашните резултати показателите за 2017 г. са по-лоши. „Като цяло светът е изпаднал в стрес, безпокоен е, днес е по-тъжен от когато и да било“, казват от Gallup.

Според социолозите най-нещастните хора живеят в Централно-африканската република, където десетки хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си заради продължителните бойни действия. Държавата се оказа една от 11-те, където болшинството от населението (74%) предишния ден е изпитвало „много физическа болка“. Почти всички такива страни се намират в Африка, на юг от Сахара.

На второ място в рейтинга на най-нещастните държави е Ирак с показател 59%. В класацията влизат още южен Судан, където 55% от жителите са нещастни, Египет (47%)  и Иран (45%).

Най-щастливите страни са Парагвай, където 85% от населението често изпитват положителни емоции. Колумбия и Салвадор са с по 82%.

Сподели във Facebook