Склонността към самокритика се среща при повечето хора, а общуването в социалните мрежи само усложнява ситуацията. Виждайки успехите и достиженията на околните, ни се струва, че ние не сме достатъчно добри, а недостатъците ни са прекалено много. Естествено, стремежът да бъдем идеални може да стимулира към развитие, но всичко трябва да бъде с мярка. Ако зацикляме на самокритиката и се окажем в плен на перфекционизма, това е признак на ниска самооценка и ни пречи да бъдем щастливи.

Много хора са убедени, че самокритиката и прекалената взискателност към самите тях мотивира и е гаранция за бъдещи успехи. Това обаче съвсем не е така. Непрекъснатата неудовлетвореност от собствените постижения не мотивира, а точно обратното – това е лош навик, понижаващ самочувствието, който е сериозна заплаха за психическото и емоционално благополучие. Приемете факта, че идеални хора няма, а стремежът към съвършенство нищо добро няма да ви донесе.

Предлагаме ви съветите на специалистите как да преодолеете стремежа си към перфекционизъм и да престанете със самокритиката:

Не забравяйте за собствените си достойнства и ги ценете

В стремежа си към перфекционизъм хората често забравят собствените си преимущества и силни страни, като отбелязват само недостатъците си. Помнете, че не сте длъжни да правите всичко идеално, но можете достатъчно добре да се справите. Ценете това.

Приемете недостатъците си като даденост и не мислете за тях

Всеки човек има недостатъци и слабости, от които не бива да се срамува. Примирете се с този факт. Опитайте се да се избавите от някои от тях, но не се съсредоточавайте върху самокритиката, защото тя води до ниска самооценка.

Откажете се от нереалистичните очаквания

Не бива да надценявате възможностите си и да вярвате, че можете да постигнете чудеса. Иначе разочарованието ви е гарантирано. Поставяйте си реални цели и отбелязвайте успехите си по пътя към тяхното осъществяване. Това ще повиши самооценката ви.

Определете собствените си ценности и приоритети

Уточнете кое за вас е най-важно в живота. Вие можете да бъдете достоен, грижовен, талантлив, трудолюбив или щедър човек, без да сте идеален във всичко.

Не очаквайте от околните висока оценка за постиженията ви

Вашата самооценка трябва да бъде достатъчно висока без да зависи от мнението на околните. Това е начинът вашата увереност и самоуважение да „заразят“ и обкръжението ви.

Не се страхувайте да грешите и не се критикувайте

Всяка грешка е урок за бъдещето. Хората имат право на сбъркат и това не бива да е повод за преживяване, а да се приема като възможност за по-нататъшно развитие. Ако направите грешка, анализирайте ситуацията, направете си изводи и се опитайте повече да не я повтаряте.

Не се стремете да се харесате на всички

Хората са различни – определени качества и постъпки на някои се харесват, на други – не. Стремежът да се угоди на всички никога не се увенчава с успех, затова не бива да обръщаме внимание какво мислят или говорят другите за нас. Помнете, че на одобрението и поддръжката на околните може да се разчита, ако интересите ви съвпадат. Утре обаче те може да се променят, а оттам и отношението към вас.

Не се сравнявайте с другите

Това най-често е повод за самокритика. В стремежа да бъдете като всички е сложно адекватно да оцените своите успехи и да си поставите реалистични цели. Движете се в собственото си направление, без да се ориентирате по чуждите постижения. Преследвайте собствените си интереси.

Избягвайте негативно настроените към вас хора

Ако някой се отнася към вас недостатъчно уважително, имате пълното право да прекратите общуването с него. При прекалено самокритично отношение и ниска самооценка у хората се появява желание на всяка цена да докажат, че заслужават повече уважение. Не хабете енергия за това занимание, по-добре е да се опитате да не общувате с такива хора, а ако това е невъзможно, дръжте се хладно и сдържано с тях.

Сподели във Facebook