Акценти

7 Септември 2021

Животът днес

„Живот от живота“ e нарекъл най-новия си филм режисьорът Стефан Командарев. В лентата откриваме познатия ни от последните му 3 игрални проекта похват да пресече пътищата на няколко  напълно непознати и несвързани помежду си герои - 39-годишен журналист, 37-годишен рекламен агент, 23-годишен студент, 51-годишен фитнес инструктор и 35-годишен фермер. Общото между тях е нуждата от животоспасяваща трансплантация на органи. Един от тях вече е претърпял успешна трансплантация, докато останалите все още чакат. Надявайки се, че някой ден изобщо ще им дойде времето. България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население. Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041. Зад тази цифра се крият реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора. И на техните семейства. „Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 година и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални, и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи – казва режисьорът, -  Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“.

„Живот от живота“ ще бъде показан в рамките на фестивала „София ДокуМентал“ на 13 септември от 20.30 часа в Дома на киното, като след прожекцията творческият екип ще остане за среща-разговор с публиката.

„София ДокуМентал“ се организира от Балкански документален център, Фондация Конрад Аденауер и  Чешки център и в периода 7-14 септември показва най-доброто на световното документално кино с награди и номинации Оскар, отличия от „Сънданс“  и други големи международни форуми.

Сподели във Facebook