Здраве

21 Април 2018

3188

Животът днес

Всеки от нас е чувал за едрата шарка или за смъртоносната болест, наречена вариола, като за нещо, което е останало в миналото и няма никаква опасност за съвременните хора. И да, това е така, защото през 1798 година английският медик Едуард Дженър открива ваксината срещу вариола, която е първата ваксина в света.

В края на 18 в. едрата шарка върлувала и покосявала стотици хиляди хора и нямало лек, който да спаси болните. Дженър си бил поставил за цел да изучи и пребори болестта. Той изследвал феномена на заразени от едра шарка, върлуваща по кравите, доячки, които след преболедуването, не се заразявали повече. Медикът направил експеримент с младата доячка Сара Нелмс, която имала белези от преболедувана едра шарка, прихваната от крави. На 14-ти май 1796 година Едуард Дженър използвал епителни частици от ръката на Сара, с които заразил с вируса осем годишно момченце.. Детето проявило слабо неразположение, което се изразявало в леко повишена температура, която траяла малко повече от седмица. Няколко месеца по-късно, през юли същата година, д-р Дженър отново вкарал зараза в организма на момчето, но този път със свежа вариолна лезия. Детето не се разболяло и докторът заключил, че от кравешката вариола е получило пълна защита на организма. От тук и името на ваксината от латинското vacca.

Създаването на ваксината е  най-големият успех на човечеството,

подчерта проф.Й.Стоилова, национален консултант по Епидемиология на инфекциозните болести, Катедра по епидемиология - МУ Пловдив, по време на семинара "Ваксините действат, за да ни защитят". Благодарение на ваксините, днес за страшни болести като вариола, холера, коремен тиф, говорим в минало време. За последен път заразяване с естествена вариола в световен мащаб е констатирано в Бангладеш през 1975г. В България последният случай на вариола датира от 1925г. Това е така, защото страната ни е имала ваксина собствено производство, която са използвали всички страни от Балканския полуостров. Но трябва да знаем, че вариолата е единствената напълно елиминирана болест. Единствената.

И ако други страшни болести не съществуват у нас, то не означава, че не могат да бъдат внесени. Както се случва и с бруцелозата, която беше елиминирана за дълги години. В резултат на миграцията обаче започнаха да се внасят случаи на бруцелоза и след 2007 г. тя вече е окончателно в списъка на "нашите" болести. Миграцията, ниският ваксинален обхват, отказът от ваксиниране съживяват болести, които се смятат за изчезнали в региона.

И България ще има

ваксина

срещу варицела

Има заболявания, които може да не се срещат в сраната, но съществуват по света и ваксините са начина, по който се предпазваме от тяхното разпространение. Предпазваме себе си, предпазваме близките си, предпазваме обществото.

Личният отказ от ваксининиране вреди на общественото здраве

Падането на имунизационния обхват намалява колективния имунитет. Или простичко казано - колкото повече неваксинирани, толкова повече рискове за развитие и разпространение на болести. Така възниква и риска от епидемии. Какъвто беше случая с епидемията от морбили през 2010г. Тогава именно пробив в колективния имунитет, предизвикан от масово неимунизиране, доведе до рязък бум на заболелите и само благодарение на бързата реакция на РЗИ беше предотвратено разрастването на епидемията. Всъщност България е единствената страна в Европа, която е ликвидирала взрив от морбили.

ваксините действат, за да ви защитят

 

#ВаксинитеДействат, за да предпазят Вас и всички около Вас от сериозни болести.

От 23 до 29 април се провежда Европейска имунизационна седмица, която има за цел да повиши информираността на населението по отношение на ваксините.

Не се страхувайте, консултирайте се и се доверете на специалистите!

Сподели във Facebook