Казват, че мързелът е двигателят на много изобретения, които са облекчили живота на човечеството. И така да е, никой не обича безделниците, както и хората, които се опитват да прехвърлят работата си на друг.

Затова специалистите предлагат няколко варианта, които могат да помогнат, ако прекалено ви мързи, а все пак трябва да свършите нещо:

  1. Застанете в средата на стаята и не правете абсолютно нищо – не яжте, не пийте, не четете, не лежете, не слушайте музика, даже не мислете. След не повече от 15 минути ще се захванете сериозно за работата, която ви предстои.
  2. Тук става въпрос само за 5 минути. Наложете си да поработите 5 минути. Това е по-лесно, отколкото да се заемете с ангажименти, осъзнавайки, че ще ви отнемат цял ден. За пет минути можете всичко да изтърпите, а това пък ще бъде достатъчно, за да се захванете за работа. След това трудно ще се спрете.
  3. Разделете работата, която ви предстои, на части. Да се заемете с огромна задача наведнъж е невъзможно. Ако я разделите на отделни етапи и ги изпълнявате последователно, ще ви бъде много по-лесно.
  4. Награждавайте се. Всеки труд трябва да бъде отбелязан подобаващо, затова, работейки, е полезно сами да се поощрявате. Като свършите част от работата, изпийте чаша кафе, разходете се или просто отдъхнете за 5 минути. Това е стимулиращо.
  5. Не отлагайте работата. Както е известно, утре е най-натовареният ден в седмицата, защото всичко отлагаме точно за този ден. Ако искате да сложите ново начало, направете го веднага, независимо дали е късно. Утре ще се появи нещо по-спешно и така до следващото „утре“.  
Сподели във Facebook