Близо половин милион пътници са минали през летище Варна през първите шест месеца на годината. В сравнение със същия период на 2015 година броят им е с 25 на сто по-голям. Само от началото на юли са пристигнали над 33 хил. пътници, информира БНР. През настоящия летен сезон във Варна пристигат туристи от 34 държави - най-много от Русия, Германия и Великобритания. 

Очаква се близо 20% годишен ръст на обслужените пътници.

На летище Варна вече се разпространяват брошури на български и английски език, в които данъчните дават практични съвети за туристите в България. Брошурите се раздават на туроператори и слизащи от самолетите туристи. От приходната агенция съветват туристите, че обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП, както и в пунктове за обмяна на валута на обозначени места в някои хотели. Според записаното в тях първото, което трябва да направи туристът, е, ако има проблем при обмяната, да се обади на телефона на НАП, изписан на таблото в обменното бюро.

Специално място е отделено и на касовите бележки и предупреждение, че такава трябва да се издава при всяка покупка. Подробно са описани и реквизитите, които трябва да има на касовия бон.

Що се отнася до търговията със златни и сребърни изделия, данъчните предупреждават, че те трябва да имат държавен знак. За златните бижута той е оформен като висок и тесен трапец, за сребърните – като окръжност. В брошурата е посочен и националният телефон на НАП за подаване на сигнали за нарушения.
Към момента има 25% ръст на заявените полети на летищата във Варна и Бургас в сравнение с миналата година, каза наскоро министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й руският пазар генерира ръст около 20% при ранните записвания. Министърът на туризма очаква 15% повече туристи от Израел, 10% повече от Унгария, Холандия и Швейцария, 40% от Белгия и 20% от Словакия.

Чуждите туристи, които са посетили страната ни през април, когато все още активният сезон в морските ни курорти не е започнал, са с 25% повече в сравнение с миналата година. Общо 40 на сто от тях са дошли в България на почивка или екскурзия, което според министъра на туризма е доста обнадеждаващо за летния сезон.

Сподели във Facebook