Тази седмица в рубриката на сайта  „Животът днес” и телевизионния канал Food Network гостува Пол Холивуд. В популярната поредицаГрадски печива с Пол Холивуд” най-известният хлебар пътува в търсене на строго пазени сладкарски тайни, среща се с най-добрите пекари, за да допълни кулинарното си образование и за да ги разкрие на зрителите си.

Присъединете се към Пол в пътуването му от Осло до Кейптаун и по-далеч, за да откриете най-сладките изненади. От фамилни пекарни и деликатесни магазини до луксозни хотели, където от десетилетия гостите се наслаждават на уникални рецепти - това е кулинарно пътешествие, в което си заслужава да участвате.

Сгответе ястие по рецепта на Food Network, снимайте го и ни изпратете снимката на адрес: igra@medialink-bg.com. В края на годината чрез жребий ще определим кой ще спечели наградата на Food Network.

Как се приготвят лесни и вкусни ястия може да гледате всеки ден по телевизия Food Network, която вече е дублирана на български език.

Шоколадов кекс на Пол Холивуд

Продукти:

За кекса:

100 г бадеми

50 г пудра захар

1 цяло яйце

5 белтъка

5 жълтъка

160 г пудра захар

265 г разтопен черен шоколад

50 г нарязани бадеми

За глазурата:

70 мл вода

90 г пудра захар

30 г какао

25 г течна глюкоза

Желатин

2.4 г желирани, захаросани лимони, плодове или нарязани бадеми за украса

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло кръгла тава с диаметър 20 см.
  2. Сложете бадемите и 50 г захар в блендера и ги смелете.
  3. Разбийте цялото яйце и жълтъците със 160 г захар, докато сместа стане кремообразна и остава следа върху повърхността. Разбийте отделно белтъците.
  4. Добавете охладения разтопен шоколад към жълтъците и захарта.
  5. Добавете и разбъркайте смлените и нарязани бадеми.
  6. Прибавяйте по една лъжичка от разбитите белтъци към сместа и бъркайте, докато стане еднородна смес.
  7. Изсипете сместа в тавата и я сложете в загрятата фурна.
  8. За да приготвите глазурата, сложете водата, захарта, какаото и глюкозата в тиган, докато заври. Оставете да къкри 5 минути, като бъркате да не загори.
  9. Разтворете желатина в малко вода. Свалете тигана от печката. Добавете желатина към сместа, като разбърквате до получаването на хомогенна смес. Оставете да изстине.
  10. Когато кексът е готов, оставете го в тавата да изстине и тогава го обърнете в чиния.
  11. Полейте кекса с глазурата и украсете с бадеми, захаросани подове.

 

 

Сподели във Facebook