Акценти

16 Февруари 2018

Животът днес

Наближава времето, когато хората, обичащи кафе, ще трябва да започнат да се запасяват. Ежедневно в света се изпиват 2,2 милиарда чаши от ободрителната напитка, но лоши новини идват от изследователските лаборатории. Най-ценното кафе може да изчезне в не толкова далечно бъдеще. Следващите поколения сигурно ще пият безвкусен сурогат и ще се чудят защо някога целият свят е обожавал този буламач.

Причината за катастрофата с кафето е глобалното изменение на климата. Причината е, че от 80 до 90% от него се отглеждат в т.нар. кафеен пояс, в който влизат Гватемала, Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия и др. Според оценката на специалистите в резултат на глобалното затопляне през 2050 г. площите, годни за отглеждане на арабиката, най-разпространения и качествен сорт, ще намалеят с 50%. Това кафе е много капризна култура, тя може да вирее само в тропиците, на височина не по-малка от 1200-1500 метра. При това климатът трябва да бъде влажен.

Какво се случва с кафеените плантации днес може да се установи в Етиопия – най-големият производител на арабика в Африка. Резултатите от проведеното изследване бяха публикувани в списание Nature. Данните от климатичните наблюдения показват, че в периода от 1960 до 2006 г. средногодишната температура на територията на страната се е увеличила с 1,3 градуса Целзий. А количеството на валежите е спаднало с 15-20%. Предполага се, че към 2060 г. средната годишна температура ще се повиши с още 1,1-1,3 градуса. Това ще принуди фермерите да преместват плантациите още по-високо, където е по-хладно. Подходящата почва обаче на такава височина е значително по-малко. Освен това всяка промяна в условията на отглеждане може да окаже фатално влияние върху добива на арабика. Проблем е още, че дългогодишното култивиране е намалило генетичното разнообразие на този сорт до 1,2%. За сравнение при соята и оризът процентът е 20. В резултат арабиката много трудно се приспособява към нови условия. Най-голямата беда е ниската ѝ генетична база, което означава, че сортът е уязвим от болести. Първите сигнали се появиха още през 2008 г., когато кафеената листна ръжда (Hemileia vastatrix) унищожи огромни плантации в Централна Америка.

Големите компании като Starbucks и Lavazza, притежаващи вериги за кафе по целия свят, вече публично признаха сериозността на климатичните рискове. Потребителите вероятно ще се сблъскат с недостига на кафе, влошения му аромат и вкусови качества, както и с растящите му цени.

За спасяване на кафеената индустрия през 2012 г. производителите създадоха изследователска организация World Coffee Research (WCR). Нейните специалисти търсят диви родственици на арабиката в нейната родина – Етиопия, разчитайки в резултат на кръстосване да получат сорт, устойчив на болести. Работата обаче върви бавно и научната програма WCR търпи сериозна критика от страна на специалистите по генно инженерство. Според тях вече съществуват методи, с които може да се вземе ген от див родственик и да се промени генетичния код на елитното кафе без да се променя вкусът или ароматът му.

Научният директор на WCR Кристоф Монтаньон обаче е категоричен: „Генетично модифицираното кафе е несъвместимо с традициите на кафеения свят“.

Генетиците смятат, че в края на краищата потребителите ще имат два варианта. Първият е да преминат на робуста, която е по-устойчива към зарази и промени в климата, но не е с особено добро качество. На този сорт се падат 29% от световното производство на кафе (арабиката държи 69%). Вторият вариант е да се примирят с генномодифицирана арабика.

Кой вариант ще надделее ще покаже само бъдещето. При всички положения човечеството трудно ще се откаже от ароматната и ободряваща глътка кафе.

 

 

Сподели във Facebook