МПС-та без катализатори и с неизправна спирачна уредба няма да бъдат регистрирани или ако са вече регистрирани, ще бъдат спирани от движение, след като им бъдат свалени номерата. Промените, целящи опазване на околната среда и доближаване до европейските стандарти, бяха приети от МС в края на 2017г.и влязоха официално в сила от 27 декември 2017г.

Столична общита закупи 7 газанализатора

За да измерва вредните емисии, отделяни от автомобилите, движещи се в столицата Столична община закупи 7 газанализатора. От 4 януари 2018г. в рамките на един месец всеки шофьор може да провери нивата на емисии на автомобила си безплатно. Гратисният период за вкарване на неизправните автомобили в законовата норма е един месец, считано от 4 януари.

Кметът на София Йорданка Фандъков и министърът на околната среда Нено Димов лично показаха, че новите правила не са само на хартия, като посетиха столичния КАТ, където екипи измериха вредните емисии на новорегистрираните автомобили. Проверката се извърши със седем газ анализатора, които се прикрепят към ауспусите на колите.

"По инициатива на Столичната община в рамките на месец всеки шофьор, който пожелае, може да провери безплатно нивата на емисии на автомобила си" отбеляза кмет Фандъкова в присъствието на министъра на околната среда и водите, зам.-директора на СДВР Антон Златанов, директора на Пътна полиция комисар Тенчо Тенев и представители на медиите.

В случай, че вредните емисии са над допустимите норми, собствениците на автомобилите ще имат един месец гратисен период да сменят своите катализатори. След изтичането на този срок колите, които все още излъчват вредни емисии, ще бъдат спирани от движение.Няма да бъде правена регистрация на автомобили, които не отговарят на изискванията.След като се отстрани неизправността колите ще могат да бъдат регистрирани по надлежния ред, а спрените от движение няма да се налага да правят нови регистрации.

Проверки на състоянието на катализаторите ще бъдат извършвани не само при първичната регистрация, но и във всеки един момент от служителите на КАТ на автомобилите, които се движат по пътищата. 

Кметът на София Йорданка Фандъкона, министърът на околната среда и водите Нено Димов и представители на медиите присъстваха на проверка на антомобили в КАТ

 

 

 

Сподели във Facebook