Виртуозният  Камерен оркестър "Митонисимо" с диригент Огнян Митонов представя отново в София най-успешния си концерт с музика на Антонио Вивалди – „Венецианският майстор”.

След големия интерес преди пандемията с препълнени зали в столицата и на турне в страната, сега концертът ще бъде изпълнен на 21-ви ноември, в изящната зала на Военния клуб, София.

Програмата представя гениалната музика на Вивалди в пълния й блясък и разнообразие.

„Четирите годишни времена” с четири солисти от оркестъра.

Арии и дуети от опери, мотети, оратории.

Увертюри и концерти за оркестър.

Солисти певци: Робера Матели (Италия), Гиргина Гиргинова, Цветелина Коцева.

Солисти цигулари: Доротея Димитрова, Ефтима Рвтимова, София Ванчева, Смиляна Лозанова.

Хор „Родина” с диригент Мая Василева също ще участва.

Диригент на концерта и солист-кларинет: Огнян Митонов.

Билети: касите на Easypay, онлайн  през epaygo.bghttps://epaygo.bg/3932708484,  на място преди концерта  

Най-известната творба на Антонио Вивалди, отдавна превърнала се в емблема на автора - „Четирите годишни времена”, ще бъде представена по един нетрадиционен начин. Виртуозните инструменталисти на Камерен оркестър „ Митонисимо” са и негови солисти. Обикновено „Годишните времена” се изпълняват от един солист, но сега всяко от времената ще бъде изсвирено от различна солистка от самия оркестър. Както в природата всеки сезон има свой облик, така и всяка от четирите цигуларки ще остави своя личен отпечатък върху интерпретацията, което неименуемо ще придаде на изпълненията най-разнообразни нюанси в музикалната картина. Ще бъдат прочетени и оригиналните сонети на Вивалди, рисуващи с думи всеки от сезоните, които композиторът претворява в музика.

Италианският майстор , освен автор на стотици инструментални творби, в които личи виртуозното владеене на струнните инструменти, е композитор и на опери, кантати, оратории и мотети, радвали се на голям успех. Една част от творчеството е загубена, но от запазените са включени интересни арии и дуети, илюстриращи таланта и богатството на музикалния израз на Вивалди. Солисти са Гиргина Гиргинова – една от най-добрите изпълнителки на барок в България и изявената у нас и в чужбина оперна прима Виолета  Радомирска.

Вивалди е и един от първите композитори, използвали инструмента салмое - предшественик на съвременния кларинет.  В програмата ще чуете произведения, писани  за този инструмент.

Камерен оркестър „Митонисимо” вече 14 години радва почитателите си със своите виртуозни изпълнения и интересни програми.

Оркестърът е създаден в края на 2008 г. от диригента Огнян Митонов. Той се състои от едни от най-ярките млади музиканти, представители на нежния пол. Важна и интересна особеност на оркестъра е, че неговите виртуозни музиканти са и солисти на състава. Диригентът също често е солист в програмите. В изявите на оркестъра по уникален начин се съчетават ансамбловите и солистичните изяви, инструменталното с вокалното изкуство, класиката със съвременни произведения. Често в концертите на оркестъра участват изтъкнати оперни певци, както и хорове. 

БИОГРАФИЯ НА ДИРИГЕНТА

Огнян Митонов  е роден през 1976 г. в София. През 1995 г. завършва Софийското Музикално Училище със специалност кларинет,

а през 2000 г. Държавна Музикална Академия със специалности Оперно-Симфонично дирижиране и Хорово дирижиране, и на двете места с пълен отличен успех. Паралелно с дирижирането изучава и композиция.

От 2002 г. Митонов е диригент в Националния музикален театър “Ст. Македонски”. Реализирал е като диригент-постановчик: “Българи от старо време”, ” Орфей в ада”, “Графиня Марица”, „Принцесата на цирка”, “Лелята на Чарли”, “Хубавата Елена”, “Граф фон Люксембург” , “Циганска любов”, “Островът на мечтите”, “Четирима в леглото”, “Законът на джунглата”, „Ухание на пури и джаз” “Сантиментално пътешествие”,”Патиланци” и др. Дирижирал е още: “Прилепът”, “Царицата на чардаша” , “Виенска кръв”, “Цигански барон”, “Една  нощ във Венеция”, “Котки” , ”Моята прекрасна лейди”, ”Виктория и нейният хусар”, ”Службогонци”, “Казанова”, “Магьосникът от Оз”, както и десетки концерти.

За постановката “Граф фон Люксембург” е отличен с наградата “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Създател, диригент и солист на Камерен Оркестър „Митонисимо”, с който има реализирани концерти в страната и в чужбина.

Освен в България, има изяви на много сцени в Европа и Америка. Дирижирал  е спектакли на “Аида”, “Кармен”, “Вълшебната флейта” и “Травиата” във Франция и Белгия като музикален директор на френската оперна компания “Opera Passion”. Бил е диригент на „Teatro Lirico D’ Europa” на турнета в САЩ. Дирижирал е още в Германия, Швейцария, Холандия и Люксембург. Някои от заглавията в тези изяви са: “Бохеми”, “Прилепът”, “Кармина бурана”, “Севилският бръснар”, “Лучия ди Ламермур”, “Циганска любов”, „Йохан Щраус гала концерт”, „Франц Лехар гала концерт”.

Огнян Митонов е гостувал на сцената на Софийската опера като диригент-постановчик на „Сестра Анджелика”и Джани Скики” от Пучини. Има реализирани записи със Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Бил е гост-диригент на оперите в Пловдив, Благоевград, на Симфониета -  Видин. Има богата концертна дейност със Симфоничния оркестър на Музикалната академия в София.

През 2001 г. под неговата палката звучат премиерните за България спектакли на френските опери “Бедният моряк”от Д.Мило и “Хирургия” от П.О.Феру на фестивала “Софийски музикални седмици”.

От 2000 до 2007 г. Огнян Митонов е преподавател по Оперно пеене с диригент в Държавната музикална академия. Подготвя и дирижира спектаклите на Учебения оперен театър към академията. Измежду заглавията са: “Дон Паскуале” и “Рита” от Доницети, “Така правят всички жени” и “Сватбата на Фигаро” от Моцарт, “Веселите Уиндзорки”от О.Николай, “Цигански барон”от Щраус, ”Севилският бръснар”от Дж.Паизиело - премиера за България, и др.

Председател на журито на 14-тия Международен оперен конкурс „Джулиета Симионато” в Италия, също така член на журито на 4-ия и 5-ия Национален конкурс „Мими Балканска” за оперета и мюзикъл на Националния музикален театър.

Осъществява също солови рецитали и камерни концерти като кларинетист.

Огнян Митонов има награди за композиция. Негови творби са изпълнявани на концерти в София и страната.

 

Сподели във Facebook