В Белгия приеха нов план за ядрена безопасност, според който властите на страната ще раздават на населението препарати, съдържащи йод. В Брюксел са се замислили за тази мярка още през 2016 г. след терористичния акт в столичния аеропорт и метрото. Опасенията на властите бяха потвърдени от факта, че у един от свързаните с терористичната атака в Париж през 2015 г. били намерени видеоматериали от скрито наблюдение на белгийски чиновник, който работи за ядрената енергетика на страната. Според разследващите терористите готвели на територията на Белгия взрив, като използват бомби с радиоактивни материали или изучавали възможностите за атака на атомни електроцентрали.

Още една ядрена заплаха за населението е експлоатацията на двете атомни станции, която е опасна, защото там работят реактори с микропукнатини. Те продължават да действат, въпреки че в немския град Аахен, разположен само на 70 км от една от белгийските атомни централи, било открито високо ниво на радиация.

Съдържащите йод препарати предотвратяват развитието на рак на щитовидната жлеза, който се предизвиква от натрупването в организма на радиоактивните изотопи на цезия и стронция.

 

Сподели във Facebook