Немски изследователи установиха защо днешните домати са загубили вкуса си. Виновни се оказаха не методите на генното инженерство или изкуствените торове, а 70-годишната селекция. Тя е причината да изчезне един много важен ген, без който доматите не могат да натрупат достатъчно количество захар.

Немски учени от института „Макс Планк“ си задали въпроса защо с всяка година доматите от различни сортове постепенно губят вкуса си? Безспорен факт е, че през последните 70 години генетиците особено активно се занимаваха с тяхната селекция. Целта на опитите им беше и все още е да постигнат такива разновидности на доматите, които да имат добър търговски вид, т.е. да станат ярко червени за кратко време. В резултат получиха сортове, които в определен момент заедно стават равномерно зелени. А в момента на появата им в магазините цветът им е също така равномерен, но червен, което няма как да се получи при дивите домати, които все още растат в Южна Америка. Те имат тъмнозелени петна, което затруднява определянето на оптималното време за брането им.

Немските изследователи веднага установили, че липсата на вкус по някакъв начин е свързана с равномерния и ярък цвят на доматите. За да потвърдят хипотезата си, те кръстосали диви домати с културни сортове. След редица експерименти учените стигнали до извода, че виновникът за загубата на вкуса се намира в хромозома номер 10 и така открили гена SlGLK2. Този участък от ДНК регулира активността на другите гени. Проучвайки как този ген действа при дивите сортове, специалистите установили, че SlGLK2 стимулира образуването на хлоропластите – образуванията в клетките, където става фотосинтезата. На практика при всички културни сортове домати в резултат на 70-годишната селекция този ген се оказал „изключен“. В резултат броят на хлоропластите силно намалял, а цветът на доматите станал светлозелен и равномерен. Според учените това е и причината да изчезне вкусът им. Именно хлоропластите, използвайки енергията на слънцето, от неорганичните вещества вода, азот и въглероден диоксид образуват необходимите на растението въглехидрати. А когато хлоропластите са малко, количеството на захарите също намалява

Вече със сигурност може да се каже, че доматите са загубили вкуса си заради активната дейност на съвременните селекционери, стремящи се да угодят и на производителите, и на потребителите. Днес нещата може да се коригират само по пътя на генната модификация на доматите. Въпреки че немските учени смятат, че може да се мине и без тези крайни мерки. Според тях достатъчно е да се извърши поредица от кръстосване на културните сортове домати с дивите им предци. И доматите отново ще станат вкусни.

Сподели във Facebook