Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Наум А. Тюфекчиев е български революционер и терорист, организатор на убийството на Стефан Стамболов и деец на Върховния македоно-одрински комитет.

Роден е на 29 юни 1864 г. в Ресен, тогава в Османската империя. Следва пиротехника в Белгия и открива предприятие за производство на взривни материали и оръжия в София.

В Белград заедно с Димитър Ризов, Кръстьо Ножаров, Михаил Ставрев (Хальо) и братята си Никола и Димитър (Денчо) Тюфекчиеви организира опит за убийството на Стефан Стамболов на 15 (27) март 1891 г. Вместо Стамболов е убит министър Христо Белчев, а Димитър Тюфекчиев е арестуван. Тюфекчиев бяга в Одеса, където със знанието на руските власти подготвя убийството на дипломатическия представител на България в Турция доктор Георги Вълкович. За тази цел подготвя двама терористи, които убиват доктор Георги Вълкович на 12 февруари 1892 г. в Цариград. Наум и Никола Тюфекчиеви са осъдени от османския съд като подбудители на атентата на по 15 години в затвор, но присъдата им не е изпълнена, тъй като не са екстрадирани от Русия.

Изпратен е за кратко на заточение в Симбирск и получава месечна заплата от Руската държава.

Тюфекчиев се завръща в Княжество България и се включва в дейността на Младата македонска книжовна дружина в периода 1892–1894 г.

На 27 декември 1894 г. Тюфекчиев заедно с Димитър Ризов, Андрей Ляпчев, Тома Карайовов, Никола Наумов и Трайко Китанчев основават Братския съюз, година по-късно влял се в Македонската организация. На Първия конгрес на Македонските дружества Тюфекчиев е избран за подпредседател на организацията.

Наум Тюфекчиев

Наум Тюфекчиев успешно организира убийството на Стефан Стамболов на 15 юли 1895 г., след което е арестуван, но по-късно освободен. Чрез връзките си в Двореца на Фердинанд I купува 4000 бракувани армейски пушки, 300 бомби и припаси и ги предава на Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1895 г. В София създава бомболеярна, където произвежда гранатите македонки, като за главен куриер на доставките в Македония се ползва Дончо Щипянчето. Тюфекчиев обаче спекулира със своето производство и Гоце Делчев и Гьорче Петров се отказват от услугите му. Посредством Димитър Ляпов, Наум Тюфекчиев влиза във връзка с арменците Бедрос Парян и Армен Гаро, като с негово оръжие те се готвят да взривяват „Отоман банк“ в Цариград.

След това дейността му е забранена от българската власт. Със Стоян Шангов издават през 1900 г. в-к „Вечерна поща“, в който редовно се допечатват компромати. В следващите години с Борис Сарафов обмислят да отвлекат сина на богатия политик Иван Евстратиев Гешов, но планът се осуетява. От 1905 г. влиза в контакт с болшевишки революционери и им препродава бомби. През 1906 г. е замесен в международен скандал при пренасяне за оръжие в Русия. През 1908 г. Наум Тюфекчиев се връща в Македония и се сближава с водачите на Младотурската революция Ниязи бей и Енвер бей.

През 1915 г. турската тайна полиция се свързва с Наум Тюфекчиев с цел той да организира атентат в България, който да тласне страната към съюз с Централните сили. Така от него е организиран атентатът в Градското казино на 31 януари 1915 г.

При атентата загиват Никола Бояджиев – син на Началник-щаба на армията генерал Климент Бояджиев, дъщерята на военния министър генерал Иван Фичев Мара, Цветана Христова и художникът Петър Милев, а други 8 души са ранени. След включването на България в Първата световна война прави дарение от над 5000 златни лева от името на Александър Тюфекчиев за възстановяване на институциите на Българската православна църква в Македония.

На 25 февруари 1916 г. по заповед на Тодор Александров е убит от екзекутора на ВМОРО Туше Скачков на улица „Раковски“, с шест куршума в гърдите.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook