Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

През 1968 г. в Югославия започва мощна антибългарска пропагандна кампания. Свидетели сме на уникална фалшификация на историята по Македонския въпрос. Това принуждава ръководството на БКП да пусне в обръщение у нас през 1968 г. брошура, изготвена от БАН, по този въпрос („Македонският въпрос", БАН, 1968). В нея накратко е представена историческата истина въз основа на факти и документи.

За съжаление тази брошура се разпространи само сред членовете на партията. Партийното ръководство и този път не намери сили да я направи достояние пред целия български народ и пред  международната общественост.

Тя е обсъдена само в рамките на партийните организаци. Очевидно е, че коминтерновските комплекси все още съществуват, възможно е и страхът от Кремъл да е причината за това двойствено поведение.

Кризата в отношенията между двете страни – България и Р Македония, продължава до края на 1969 г. След тази дата се провеждат последователно няколко срещи на ръководни кадри на двете партии:

  • На 10 ноември 1970 г. Кръсте Цървенковски посещава отново София. Стенограмите от разговорите са публикувани. От тях се вижда отново, че съществуват сериозни различия между преговарящите страни;
  • През 1981 г. Александър Лилов посещава Белград. Преговорите за пореден път завършват без успех. След тези преговори у нас отнова е наложено затъмнение по Македонския въпрос.

ДИСКУСИЯ В ЮГОСЛАВИЯ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС

През 1964 г. след VIII конгрес на Съюза на комунистите в Югославия започва открита дискусия по националния въпрос.

Наблюдава се процес на засилване на националистическите прояви в отделните републики, особено в Сърбия. Това налага Тито да вземе решителни мерки за ограничаването им, които започват с отстраняването на Ранкович, член на Политбюро и министър на вътрешните работи на Югославия през 1966 г.

Започналата вътрешнополитическата криза в Югославия през 1967 г. завършва със студенските протести през 1968 г., заедно с политическата криза в Чехословакия.

В Македония се развихрят македонистични националистически ексцесии. Създава се Македонска академия на науките и изкуствата, която се превръща в рупор на крайния македонизъм. Тя прави опит научно да аргументира възникването на македонска нация.

В Македония се формират две течения, относно възникването и развитието на македонската нация:

  • Първото, начело с ръководителите на Македонската комунистическа партия Кръсте Цървенковски, Славко Милосвалевски и М. Хадживасилев, които отстояват „марксическата“ постановка за възможността за възникване на нови нации, т.е. нацията може да възникне при определени политически и икномически условия;
  • Второто приема, че македонската нация възниква с „Македонската държава“ образувана през XI век по време на цар Самуил. Така се стига до известния грабеж на българското историческо наследство чрез груба фалшификация на историческите факти от българската национална история;

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага онлайн в книжарница „Хеликон“ на цена от 25 лв.

Сподели във Facebook