Акад. Григор ВЕЛЕВ (1935-2020)

Тайната културно-просветна организация на македонските българки (ТКПОМБ) е създадена в Скопие през май 1926 г. от български студентки. Нейни основателки са: • Роза Койзеклиева; • Донка Иванова (от Скопие, по-късно става съпруга на Димитър Гюзелов, братовчедка на скопския войвода Лазар Дивлянски ); • Стойка Стефанова (бивша българска учителка от османско време, скопянка, от българския квартал Чаир); • Гена Велева; • Параскева Тошева (сестра на поета Венко Марковски ); • Цона Наумова; • Катя (Екатерина) Генова (от Велес, съпруга на Милан Генов ); • Славка Кратовалиева; • Ленка Панкова • Невена Анчева и др.

Организацията си поставя за цел запазването на българската народност във Вардарска и Егейска Македония.

Местните органи се състоят от седемчленни дружби, които се изграждат в останалите след Първата световна война под сръбска и гръцка власт части на Македония. Организацията действа в съгласие с Македонската младежка тайна революционна организация (ММТРО). ТКПОМБ остава неразкрита от сръбските и гръцките власти. Организацията взема активно участие по време на Скопския студентски процес, организирайки снабдяването на затворниците с неща от първа необходимост (храна, дрехи и други), а също така, наемайки адвокати, препращайки шифровани сведения до оцелелите ръководители на ММТРО и т.н. След произнасянето на присъдите организацията постепенно прекратява дейността си, но отделни участнички продължават да изпълняват поръчения на ВМРО и ММТРО и след това.

Ще представя кратки биографии на участниците в организацията: Роза Койзеклиева и Гена Велева.

Роза Койзеклиева

Роза Койзеклиева

Българска просветна деятелка, общественичка и революционерка, деятелка на Македонската младежката тайна революционна организация (ММТРО), подразделение на ВМРО и една от основателките на Тайната културно-просветна организация на македонските българки (ТКПОМБ). Родена е към 1902 г. в Щип, тогава в Османската империя. Учи в Щип, завършва Сръбската гимназия в Скопие и после учи история във Философския факултет в Скопие. Още като студентка се включва в ТКПОМБ. След Скопския студентски процес Койзеклиева останала неразкрита и продължава тайната си дейност за поддържане на българщината в Щип.

Забранено ѝ е да преподава в Македония и е назначена в Ниш. След присъединяването на по-голямата част от Вардарска Македония към България през 1941 г. Койзеклиева става учителка по история в гимназия в Скопие.

След края на Втората световна война Койзеклиева е арестувана още в първите дни на новата македонистка комунистическа власт и измъчвана. Осъдена е на 11 години затвор в концентрационния лагер в Идризово. Умира преди края на третата си година в затвора.

Евгения (Гена) Велева

Гена Велева

Родена е през 1902 г. в Скопие, тогава в Османската империя. Учи в София, където завършва Педагогическия отдел на Втора девическа гимназия. След това се връща в родния си град и се включва в ТКПОМБ. Арестувана е от сръбските власти. След Скопския студентски процес организацията остава неразкрита, но Велева е издадена на властите и арестувана, като е разследвана от Жика Лазич.

Гена Велева успява да избяга във Виена, където публикува апел до световното обществено мнение от името на македонските българки, описвайки всичките им страдания. Сръбските власти искат екстрадирането на Велева, но Австрия отказва и ѝ забранява да провежда политическа дейност. Гена Велева се омъжва за Коста Църнушанов и заедно с него се мести в България през 1934 г. Тя се посвещава на работата на Църнушанов и семейството им до края на живота си. Умира през 1979 г.

Томове от изданието „История на българите от Македония“ на акад. Григор Велев можете да намерите в книжарници Сиела и Хеликон. Цената на том I част I е 19.20 лв., на том I част II и част III е 20.00 лв., на том IV е 25.00 лв.

Излезе и том VI от „История на българите от Македония“, който се предлага в книжарница „Хеликон“. Цената е 25 лв.

Сподели във Facebook