„Фалшификацията на Русия, че македонците са ѝ дали писменост, както заяви Владимир Путин неотдавна, цели само да обиди българите. Търси се напрежение, което на никого не е необходимо. Ние сме категоризирани като народ втора категория и ни се сипят обвинения без доказателства. Това не може да бъде приемано като нормално от българската научна общественост“. Това заяви в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа акад. Григор Велев от Българската академия на науките и изкуствата.

„България е една от малкото страни от Източна Европа, в която има 13 организации, които със своята пропаганда до голяма степен формират общественото мнение. Много неща от историята на българо-руските отношения се замазват и прикриват заради страха да не се нарушат отношенията между двете страни. Граф Игнатиев например е руски чиновник и изпълнява задачите на империята на Балканите или по-скоро в България. Русия никога не е вярвала, че страната ни ще бъде освободена като независима държава. Тя направи същото, което и с Грузия, и с Армения – обеща им независимост, но ги превърна в губернии. Подобна щеше да е съдбата и на България. Затова на граф Игнатиев му е забранено да блокира колкото е възможно повече процеса на възраждане у нас. Той блокира нашата борба за църковна независимост и съдейства да бъдат изпратени на заточение български владици. Той е трябвало да попречи и на революционното движение за създаване на независима държава. Всичко това не се случва, защото са се противопоставили огромна част от българския народ“, обясни акад. Велев.  

„Граф Игнатиев активно се намесва и в комисията, която решава смъртта на Васил Левски. В  нея е имало и трима българи. Чрез тях той е въздействал Апостола да бъде съден не като политически деец, което означава каторга, а като разбойник и убиец. По този начин Русия слага край на най-неподкупната личност. Преди това руски военни разузнавачи са успели да вербуват почти всички водачи в революционното движение без Васил Левски. Той е бил единственият, който не е прие руската кауза. Граф Игнатиев играе важна роля за обесването на Левски“, каза още акад. Велев. 

Водещият Георги Коритаров предложи да се напише писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, която да помогне за каузата една от централните столични улици да не носи името на една от най-позорните личности в историята ни.

„Ще се възползваме от идеята и ще направим подписка за преименуването на улицата от „Граф Игнатиев“ на „Свобода“. Има достатъчно много доказателства, че Русия е искала да превърне страната ни в губерния, а не в свободна държава. В отговор обаче на нашата толерантност днес към Руската федерация, ние получаваме обиди от нея, които не заслужаваме. Влязохме в НАТО, в ЕС и се откъснахме от съветския блок, но не мисля, че има място за подобни действия срещу България“, каза още акад. Велев.

Източник: faktor.bg

Сподели във Facebook