Галерия

28 Август 2016

1753

Животът днес

Ако обичате приказки и обичате да пътувате, то тези места със сигурност трябва да станат част от плановете ви.

11.         Мон Сен Мишел, Франция

Мон Сен Мишел е скалист остров във френската област Нормандия. Наричат го още „Чудото на Запада“ и привлича над 3 милиона души годишно. Замъкът от анимацията на Дисни „Рапунцел“ е вдъхновен от него.

12.         Памуккале, Турция

Памуккале, или „Замъкът от памук“, е естествена забележителност в югозападна Турция. Появата на Памуккале се дължи на количеството варовик в минералните извори, възникнали благодарение на тектоничните движения в падината на река Мендес. Мястото е наричано още „Замък на памука“. Горещата 35-градусова вода извира от планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Заради свойствата си, варовиковата вода е оформила каскадно-скални тераси, които са пълни с топла вода.

13.         Виадуктът Гленфиннан, Шотландия

Може би за феновете на Хари Потър този мост не е непознат. Във филмовата поредица именно оттук минава експресът, с който пътува малкият магьосник към Хогуортс. В реалността обаче виадуктът е построен преди близо 120 години и свързва долината Гленфиннан с още две плани в Шотландия.

14.         Ха Лонг, Виетнам

Удивителният залив е включен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е приет за едно от чудесата на света. Заема площ от 1,553 km2, а по-голямата част от островите му са необитаеми. Постоянни жители има само на островите Туан Чау и Кат Ба. Заливът е едно чудо на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам.

15.         Виекес, Пуерто Рико

Водите на това място са като огледало, което отразява звездния блясък на небето. Това се дължи на една малка морска бактерия – фитопланктон. Тези организми имат биолуминисцентни свойства и вечер обливат плажната ивица с най-невероятния син цвят

16.         Синтра, Португалия

Пленителният град Синтра е известен с архитектурата си от XIX век. Националният дворец Пена е разположен на върха на хълм, намиращ се точно над града, и може да се забележи от Лисабон, когато времето е ясно.

17.         Замък Пелес, Румъния

Замъкът се намира в подножието на Карпатите и свързва историческите области Трансилвания и Влахия в Румъния. Строен е между 1873 и 1914 g. и е бил използван като място за почивка през лятото от крал Чарлз I. В околността около замъка има красива гледка и богата растителност, а вътре в него – кралска атмосфера и разкош.

18.         Гората в Хунан, Китай

В древността тази гора е била откъсната и недостъпна за човечеството, но с времето се превръща в туристическа атракция в Хунан, Китай. Мястото е заобиколено от уникални планини, които приличат на тези в едноименния филм Аватар.

19.         Мраморният мавзолей в Агра, Индия

Мраморният мавзолей в Агра, Индия, е приет за бижуто на мюсюлманското изкуство. Също така той е вдъхновение за създателите на анимацията Аладин, в която замъкът на султана е досущ като този. Тадж Махал е строен в периода 1632–1653 г. от император Схах Яхан в памет на неговата трета съпруга и оттогава досега се смята за шедьовър в световната архитектура.

20.         Тъмната алея в Ирландия

Тези прекрасни букови дървета са на възраст около 300 години. Те растат в близост до село Армой в графство Антрим, Северна Ирландия. Техните тясно преплетени клони местните жители наричат „Тъмната алея“. Семейство Стюарт засажда дърветата през XVIII век с цел да впечатляват посетителите и гостите на дома им още от входа. Тъмната алея взима участие в популярния сериал „Игра на тронове“, а също така има изумителна прилика с гората от приказката „Червената шапчица“.

21.         Версай, Франция

В кралското шато във Франция се помещават над 2300 стаи, 67 стълбища и 5210 мебели. Дворецът е известен и със своята огледална зала, пищните градини и помещения. Построяването му е отнело 40 години.

Сподели във Facebook