Общинският културен институт Дом на културата „Средец“ отбелязва 50 години от създаването си. На този повод са посветени редица събития с участие на съставите към дома. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ на 25 април, който ще се състои в галерия „Сезони“ на Дом на културата „Средец“. Хорът е създаден през 1966 г., носи името на своя основател и дългогодишен диригент проф. Васил Арнаудов.

За своята роля в културния живот у нас съставът е получил редица национални отличия. Лауреат е на две гран при, шест специални и осемнадесет първи награди от международни конкурси. Концертирал е в рамките на престижни музикални форуми в близо 30 европейски страни, в Япония и в Турция. Има издадени грамофонни плочи, осъществил е записи за европейски и японски телевизионни и радиокомпании, както и осем самостоятелни компактдиска. През последните десетилетия диригент на хора е Теодора Павлович – професор по хорово дирижиране, ръководител на Катедра „Дирижиране и Композиция“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Програмата на 25 април включва творби от Хендел, Моцарт и изтъкнати български композитори, сред които са Петко Стайнов, Тодор Попов, Филип Кутев, Александър Танев. Ще прозвучат и творби от младите Валентина Добрева и Мартин Антонов.

Сподели във Facebook