Цените на горивата у нас продължават да поскъпват. Литър от най-масовия бензин A95 достига 2,08 лв./л, дизелът – 2,06 лв./л, а литър автогаз струва средно 94 стотинки. Зареждаме автомобилите си средно с 6 до 10 стотинки по-скъпо спрямо цените от началото на декември. Тенденцията за поскъпване на горивата продължи през цялата 2016 година. Най-евтино сме зареждали автомобилите си през февруари и март миналата година, когато цените за литър са паднали до 1,80 за бензина и 1,72 за дизела. Последва плавно повишаване всеки месец с по 2-3 стотинки.

Поскъпването на горивата у нас се дължи на няколко фактора, сред които и повишението на котировките на петрола на международните пазари. През лятото миналата година цената на барел петрол от сорта „Брент“ падна до 38 щатски долара, а сега цената на барела на световните пазари е около 54 долара.

Ще продължи ли поскъпването на петрола на световните пазари, както и на горивата у нас попитахме икономиста Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. - четете в брой 2 за 2017г. в хартиеното издание на в. "Животът днес" (17-23 януари)

Сподели във Facebook