На много хора им се налага да сменят работата си, което не винаги е лесно. Предстоят срещи с различни работодатели, а те често завършват с провал, защото се допускат някои основни грешки.

Кои служители работодателите не биха наели:

Недисциплинираните

Ако си позволите да закъснеете за първата си среща с потенциалния работодател, той може да остане с впечатлението, че вие сте недисциплиниран. Това задължително ще намали шансовете ви да си намерите работа. Имайте предвид, че оправдания като задръствания или проблеми с градския транспорт се приемат отрицателно. Организираният човек е длъжен да ги предвиди и да пристигне навреме. А и според статистиката, ако човек закъснее за първото си интервю и въпреки това е нает на работа, той и след това продължава да се държи по същия начин.

Пренебрегващи дрескода

Казват, че първото впечатление е измамно, но в случая то има много важно значение. Работодателите възприемат външния ви вид, както и маниерите ви на общуване, като стандарти за бъдещото ви представяне.

Готови за всякакви длъжности

Една от най-разпространените грешки е кандидатстването за няколко длъжности, въпреки че в момента се търси само една. Така потенциалният ви работодател остава с впечатлението, че ви е все едно какво ще работите, а това ви прави неблагонадежден.

Любителите на бонуси

Шансовете ви да си намерите работа силно намаляват, ако в разговора си с мениджъра не се интересувате толкова от бъдещите си ангажименти и задължения, колкото от отпуските, болничните, осигуровките, възможностите за напредък в кариерата и др.

Нерешителните

Пасивните служители, които не са способни да проявят инициативност, не са нужни никому. Даже да имате много добро образование, стаж и опит, ако се държите плахо, активният и енергичен тройкаджия ще заеме вашата длъжност. Ако сте уверени и мотивирани, това само ще бъде във ваша полза.

Сподели във Facebook