Агенция Bloomberg публикува традиционното си „ръководство“ за песимисти, в което присъстват политическите и икономически рискове, застрашаващи света през следващата година.

Търговските войни няма да спрат

Основният проблем на глобалната икономика ще бъде продължаващата търговска война между Китай и САЩ. Всичко започна, когато през март т.г. американският президент повиши митата за вноса на алуминий и стомана. След това Тръмп подписа меморандум за търговски ограничения по отношение на Китай. На 24 септември влезе в сила поредният пакет наказателни мита срещу вноса на стоки от Поднебесната. В отговор китайците въведоха мита за американската продукция.

Тръмп има намерение да подсили търговските бариери от 1 януари 2019 г., но на срещата на страните от G20 Пекин и Вашингтон се договориха да направят пауза – Америка няма да вдига митата, а Китай ще увеличи вноса на стоки от САЩ.

От Bloomberg не изключват това примирие да е временно. Ако все пак Щатите повишат митата, ръстът на китайската икономика ще се забави с 1,5%. „Даже ако примирието, сключено на G20, се спазва, този спор може да се окаже начален етап на дълга икономическа студена война“, прогнозират от агенцията.

Между другото специалисти от Международния валутен фонд (МВФ) пресметнаха, че китайско-американската търговска война може да лиши глобалната икономика от 1,52 трлн. долара. В най-лошия случай международният пазар ще се свие със 17%, а световният брутен вътрешен продукт се намалее с 1,9%. Според МВФ в краткосрочна перспектива най-големи загуби ще претърпи икономиката на Китай, а в дългосрочна най-силно ще пострадат именно Щатите.

Brexit и криза в Италия

Ако Великобритания излезе от Европейския съюз по твърдия сценарий, ръстът на икономиката ѝ силно ще се забави. До 2030 г. британският брутен вътрешен продукт ще се понижи със 7%. Ако Лондон остане в ЕС в рамките на митническия съюз (т.нар. мек сценарий), икономиката до 2030 г. ще пострада с 3%.

Още един проблем ще осигури Италия. Там споровете между популисткото (според Bloomberg) правителство и Еврокомисията за режима на икономии може да се превърнат в криза. Бизнесът и населението вече започват ва свиват разходите и през следващата година брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне само с 0,5%. Всичко това е съпътствано от спад в доверието към италианската икономика, понижаване на кредитния рейтинг и проблеми с Европейската централна банка. При песимистичния вариант на италианците ще им се наложи да правят избор между кризата, приемането на мерки за съкращаване на разходите или излизане от Европейския съюз.

Политически кризи

От Bloomberg предупреждават, че през следващата година броят на страните с политици популисти на власт може да се увеличи. Списъкът им евентуално ще нарасне с Аржентина, Индия, Индонезия, Нигерия и ЮАР, където се задават избори. Анализаторите от агенцията дават като пример Бразилия, където пред тази година президент стана крайнодесният популист Жаир Болсонаро, наречен „тропическия Тръмп“.

Между другото 2019 г. може да се окаже доста трудна за американския президент. Ако демократите победят в изборите за Камарата на представителите, се очакват нови разследвания срещу Тръмп и неговия екип. Анализаторите допускат даже импийчмънт.

Скок в цените на нефта

Както обикновено най-важният маркер за световната икономика е цената на „черното злато“. През 2019 г. суровинните котировки ще зависят от отношенията между САЩ и Иран, а разногласията между тях може да вдигнат цените на нефта.

Върху стойността на барел влияние ще окажат и действията на ОПЕК, касаещи понижаване на добива на нефт.

Сподели във Facebook