Според доклад на специалисти от организацията EAT-Lancet Commission хората трябва да намалят употребата на месо до 7 г на ден, за да бъде спасена планетата и да бъдат намалени случаите на преждевременна смърт. До този извод са стигнали 37 експерта от областта на здравеопазването, храненето, икономиката, политиката и околната среда от 16 страни. Според тях през 2050 г. се очаква броят на населението на Земята на надхвърли 10 млрд. души. Затова, за да бъде изхранено човечеството, хората трябва да преразгледат менюто си.

След 3-годишно изследване учените определиха диетата, която може да разреши проблема. Тя включва 500 г плодове и зеленчуци, само 7 г червено месо, 29 г птиче месо и 28 г риба. Яйца може да се употребяват 6 пъти в месеца, т.е. по яйце и половина на седмица.

Тези радикални промени в начина на хранене ще намалят изсичането на горите, ерозията на почвите, унищожаването на биологичното разнообразие. Освен това учените са убедени, че тази диета ще бъде много по-полезна за здравето на хората и ще предотврати около 11 млн. случая на преждевременна смърт годишно.

Сподели във Facebook