В Китай набира популярност бизнесът с отглеждането на хлебарки в промишлени мащаби. Оказва се, че тези насекоми могат да решат глобални проблеми на човечеството.

Фермата за хлебарки в град Сичан, провинция Съчуан, е най-голямата в света, но съвсем не е единствена в Поднебесната. Тя принадлежи на фармацевтичната компания Gooddoctor и има над 6 млрд. обитатели. Те се раждат и умират тук, след което се обработват с пара, мият се, сушат се и се отправят към огромна цистерна за получаване на екстракт. Той се използва за медицински цели. От екстракта се произвеждат средства за отслабване, срещу загуба на коса или козметични маски. Екстрактът се използва още за лечение на язви на устната кухина и стомаха, на кожни увреждания и дори на рак.

Фермите за хлебарки в Китай стават все повече, защото насекомите се използват не само за козметични и медицински цели. Те могат да решат далеч по-важни проблеми на съвременния Китай като преработването на отпадъците, с което страната не може да се справи. Занимаващите се с тази дейност предприятия не са способни да преработят целия боклук, произвеждан от милиардното население. Сметищата са задръстени не само със собствени отпадъци, а и с боклук от целия свят. Правителството вече забрани вноса на 56 вида отпадъци. Но за собствените все още не е намерено решение. И тук на помощ идват хлебарките, които охотно унищожават всякакъв органичен боклук.

В една от фермите насекомите поглъщат до 50 тона хранителни отпадъци всеки ден. Фермата се управлява от компанията Shandong Qiaobin Agricultural Technology, която планира през следващата година да открие още три такива „преработвателни“ предприятия.

Трябва да отбележим, че бизнесът с хлебарки от такъв мащаб е високотехнологичен и има редица особености, касаещи безопасността. Отглеждането на толкова огромен брой насекоми е изключително отговорно. Всяка немарливост може да доведе до нахлуването на милиарди хлебарки из цялата околност.

„Това би било катастрофа, казва един от ръководителите на Gooddoctor. – Но на нашата ферма са взети сериозни мерки за безопасност. Направили сме специален ров, пълен с вода, в която отглеждаме риби. Ако някое насекомо избяга, неминуемо ще бъде изядено“.

Сподели във Facebook