Изборът на козметика, елиминираща видимите следи на годинките, е огромен. Но повечето продукти са слабо ефективни или абсолютно безполезни, въпреки шумната реклама около тях. А бръчките може да се загладят само с радикални мерки.

Предлагаме ви съветите на специалистите, които ще ви помогнат да спечелите битката с възрастта.

Какво трябва да съдържат кремовете против бръчки:

Хиалуронова киселина

Овлажнява в дълбочина, което помага за изглаждане на малките бръчки. Това е естествен компонент на кожата, съдържащ се в съединителната тъкан на организма, подобрява водния баланс и съответно външния вид на кожата. С възрастта изработването на хиалуронова киселина се намалява, а козметичните средства, в които тя присъства, създават филтър върху кожата, който спира изпаряването на влагата. В резултат кожата изглежда свежа и еластична.

Пептидни комплекси

Това са вещества с органичен произход, състоящи се от остатъци на аминокиселини. Те ускоряват процеса на регенерация и подобряват изработването на колаген, благодарение на което кожата става по-еластична.

Антиоксиданти (омега 3, омега 6, витамин F)

Те предпазват кожата от увреждания (например от слънчевите лъчи), повишават изработването на колаген, подобряват еластичността на кожата, добре я овлажняват, ускоряват процеса на регенерация.

Албумин

Белтък, който създава защитен филтър върху кожата. Благодарение на него бръчките намаляват.

Ретинол – витамин А

Той подхранва кожата и помага за изработването на колаген. Кремовете с ретинол обаче не се препоръчват за лятото, защото витамин А повишава чувствителността на кожата към слънчевите лъчи и ускорява пигментацията ѝ.

Фитоестрогени

Вещества с растителен произход, които съдържат фитохормони. Те притежават уникалната способност да регулират обменните процеси в тъканите. Кремовете с фитоестрогени са особено препоръчителни за зрели жени, защото с възрастта изработването на полови хормони се понижава, което оказва негативно въздействие върху състоянието на кожата.

Алфа-хидрокси киселини (АХА)

Те притежават леко ексфолиращо действие, подобно на деликатен скраб, което изравнява цвета и релефа на кожата. Използването непрекъснато на кремове с АХА обаче е нежелателно, защото защитният слой на кожата е необходим, особено през летния сезон.

Кои компоненти на кремовете не са ефективни:

Ботокс

Инжекциите с ботокс могат да загладят малките бръчки, но кремовете, които го съдържат, са безполезни.

Колаген

Молекулите на колагена са много големи, за да проникнат през защитната бариера и епидермиса на кожата. Затова неговото присъствие в кремовете за лице не е задължително.

Плацента

Плацентата, получена от животни (защото човешката е забранена), е много трудно да се стабилизира, затова присъствието ѝ в кремовете за лице не играе никаква роля.

Еластин

Козметичният еластин не може да проникне в кожата.

Пчелно млечице

Днес е доказано, че този пчелен продукт няма никакви вълшебни свойства върху кожата, затова не разчитайте на кремовете, които го съдържат.

Сподели във Facebook