Великден без боядисани яйца не бива. Червените символизират кръвта на Христос, черупката - запечатаната му гробница, а пропукването - Възкресението.

Трудно е да се каже кое е по-ценното в тази хранителна съкровищница от витамини и минерали – жълтъкът или белтъкът.

Белтъкът е богатство от протеини, необходими за костите, мускулите, кожата и кръвта. Но жълтъкът е трезор на витамините А, В, D и E, минералите желязо, селен, цинк, калций, фосфор.

Диетолозите наричат яйцето мощна протеинова бомба и съветват да се внимава с похапването им, както обикновено става на големия православен празник. Но пък кокошите продукти не само засищат, но и разхубавяват.

Протеините, минералите и витамините в тях заздравяват тъканите, стягат и подмладяват кожата,

укрепват косата, зъбите и ноктите.

Кожата обича да си похапва омлет. Яйчицата я подхранват, почистват и избелват. Лицето изглежда по-бяло и по-младо, тъй като стимулират производството на колаген и еластин, а и съдържащият се албумин има силата да глади бръчките и фините линии около устните и очите.

И докато сухата кожа предпочита жълтък, то мазната – белтък. И в яйчната домашна козметика те често се разделят в зависимост от апетита на кожата.

Жълтъкът подхранва и спира лющенето, стига само да постои върху лицето двайсетина минути. Ако се смеси с мед, се получава подмладяваща каша.

Белтъкът пък стяга кожата, помага при акне и затваря порите.

Разбива се обикновено с брашно или зехтин. Тъмните кръгове и подпухналите очи също изчезват с белтъчена маска. Белтъкът се нанася с мека четка за грим върху почистената кожа около очите, оставя се да изсъхне напълно и се изплаква със студена вода.

Срещу стрии помага смес от разбит белтък и няколко капки бадемово масло, с която нежно в продължение на 10 минути се масажира засегнатата област и след това се изплаква с хладка вода.

Косата също обича яйчен шампоан, тъй като така се премахва пърхотът и се заздравява скалпът. Освен това кокошите продукти съдържат много витамини от В-групата, които са особено полезни за блясък и по-бърз растеж на косата. Може да се смесват с кисело мляко или лимонов сок. Ако в маската обаче има белтък, косата после трябва да се отмие с хладка вода.

Дори и черупките имат ценни разкрасяващи свойства. Чудесен ексфолиращ скраб за тяло се получава, като черупките на пет твърдо сварени яйца се стрият на фина пудра, към нея се прибавят две супени лъжици мед и сол, за да се получи гъста паста, с която кожата нежно се масажира.

За избелване на зъбите също се използват яйчените черупки. Те се отстраняват от твърдо сварени яйца и се оставят да изсъхнат, след това се стриват с блендера до фина прах, която се поръсва върху пастата за зъби преди миене. Яйчените черупки са естествен източник на калций, който заздравява зъбите, а абразивните частички елиминират упорити петна по тях.

Чупещите се нокти заздравяват, ако се накиснат за десетина минути в смес от четвърт чаша топло мляко и един жълтък.

Серум за гъсти мигли се получава като се разбъркат добре жълтък, глицерин и зехтин. Нанася се като спирала два-три пъти. Добре е да престои един час и след това се отмива с хладка вода. Яйченият серум може да се нанася всяка вечер след отстраняване на грима.

Свареното яйчице засища, а суровото разхубавява.

Сподели във Facebook