Каквито и козметични процедури да правите, колкото и майсторски да нанасяте грима, състоянието на вашата кожа никога няма да бъде идеално, ако не се храните правилно. Според дерматолозите няколко продукта съсипват и състаряват кожата на лицето.

Какво трябва да изключите от менюто си, ако искате гледката в огледалото да ви доставя удоволствие:

Кафе

Кафето има един съществен недостатък – обезводнява организма. От загубата на течности страдат вътрешните органи, но най-забележимо това се отразява върху кожата, която губи еластичността си поради липса на влага. При любителите на кафето тя е по-суха, което води до преждевременна поява на бръчки. Какво може да се направи? Първо – не забравяйте, че на възрастния организъм са му необходими минимум 2 литра вода на ден – обикновена, а не газирана. Второ – правилото, което трябва да спазвате, е – една чаша кафе се компенсира с две чаши вода. Трето – за да запазите младостта и красотата си, намалете употребата на кафе, въпреки че то има своите здравословни предимства.

Алкохол

Въздействието на алкохола върху организма на човека трудно може да влезе в категорията „полезно“. Той влияе зле на нервната система, а прекалената му употреба съсипва черния дроб и бъбреците, които отговарят за извеждането на токсините. Освен това различните спиртни напитки водят до обезводняване на кожата, тя става суха и се появяват оттоци. Решението е едно – пийте по-малко или се откажете изобщо от алкохола.

Захар

Този продукт не само оказва негативно влияние върху състоянието на зъбите, а и е причина за преждевременната поява на бръчки, защото повишава нивото на захар в кръвта и понижава имунитета. Това влияе върху регенерацията на клетките, включително и тези на кожата. При злоупотреба със сладки продукти се понижава изработването на колаген и се появяват бръчки.

Мляко

Млякото съдържа голямо количество калций, който е задължителен за децата, ако нямат непоносимост към млечните белтъчини, но възрастните трябва да го употребяват внимателно. Именно този продукт може да стане причина за оттоци под очите и петна по кожата. Доказано е, че организмът на възрастния човек не може изцяло да се справи с лактозата, която води до натрупване на течности и оттоци. Освен това млякото съдържа голямо количество хормони, подобни на женските полови хормони, което провокира появата на възпаления и пъпки по кожата.

Газирани напитки

Употребата им означава доброволно провокиране на възпаления и суха кожа. А доколкото газираните напитки съдържат кофеин, обезводняват организма.

Месо

Да започнем с това, че червените видове месо са най-вредни. Това са говеждото, свинското, овчето и др. Отделно месото, което днес купуваме от магазините, при производството му е натъпкано с химически вещества. Известно е, че употребата на червено месо води до образуване в организма на свободни радикали, които влияят върху процеса на стареене. А пърженото месо е вредно още, защото по време на приготвянето му се отделят токсични вещества, които тровят организма, което на свой ред предизвиква кожни алергии и обриви.

Хляб

Белият хляб съдържа т.нар. бързи въглехидрати, които оказват негативно влияние върху фигурата. Тестените изделия предизвикват и проблеми с храносмилателния тракт. А той директно е свързан със състоянието на кожата.

Колбаси

С различните добавки, натриевия глутамат, солта, противослепващите вещества, оцветителите, съвсем не се изчерпва целият състав на колбасите. Затова не се учудвайте, когато на лицето ви се появят пъпки, обриви и какво ли още не.

Пикантни храни

Резултатите от няколко изследвания показват, че пикантните храни стимулират метаболизма, но те не влияят по най-добрия начин на кожата. Ако имате склонност към образуване на капиляри по лицето, препоръката е да се въздържате от пикантни храни, защото те разширяват кръвоносните съдове и ги правят по-забележими.

Сол

Всички знаят, че солта задържа течностите в организма. Това предизвиква оттоци и появата на наднормено тегло. Но малко хора са наясно, че сенките под очите често се дължат на солта.

Сподели във Facebook