На 24.12.2017 г.  в град Кострома – Русия се състоя Световната премиерата на „Концерт за цигулка и оркестър №1“ – „Camposelice“ от Минко Ламбов, посветен на световноизвестния български цигулар Светлин Русев и на неговата уникална цигулка Страдивари от 1710 г. Солист беше самият Русев, който отново успя да омагьоса публиката и да спечели завинаги сърцата на нови почитатели. За репетициите и самата премиера от България специално пристигна и авторът – Минко Ламбов. Той имаше възможност да изработи отделните части от партитурата заедно с диригента, Светлин Русев и прекрасния Костромски губернски симфоничен оркестър.

Концертът мина с огромен успех и спечели овациите на изправената на крака руска публика. Самото събитие бе заключително за седмото издание на Международния музикален фестивал „Кострома –симфоническая“ и се проведе под диригентството на маестро Павел Герщейн – главен художествен ръководител на оркестъра, по чиято лична покана бе осъществено и българското участие във фестивала. Създадоха се нови контакти с различни организации и се обсъдиха бъдещи творчески проекти между Минко Ламбов, Павел Герщейн и Светлин Русев.

Произведението беше високо оценено и в България, тъй като бе избрано за откриване на звукозаписния сезон на Българско национално радио. В периода 02-05.01.2018 в Първо студио на БНР бяха осъществени записите на „Концерт за цигулка №1“ отново със Светлин Русев и Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на маестро Марк Кадин. Продуцент на записа бе Марио Ангелов.

Композиторът Минко Ламбов създава произведението „Camposelice”- “Фатални страсти“ специално за Светлин Русев, вдъхновен от неговото високо инструментално майсторство и от неподражаемия звук на неговата цигулка „Camposelice” – Stradivari 1710. Концертът е в класическа форма от 3 части, всяка от които с наименование – 1: „Ревност“, 2: „Молитва“, 3: „Изстъпление“.

 

Сподели във Facebook