Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“,  който започва на 18 юни,  предлага програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители.Тя е част от  усилията на организаторите да въведат киното като предмет в училище, който да помогне за развиване  въображението на децата, за въвеждането им в естетиката на европейското кино и изкуството въобще, в игровите модели и подходи на обучение.  

Програмата стартира с френския филм „Наследниците“ на режисьора Мари-Кастий Менсион-Шаар. Вдъхновен от истинска история, той проследява отношенията на един учител с негови ученици от гимназията на  парижко предградие,  които отдавна не се вписват в училищната система. Записвайки се за участие в национален конкурс на тема „Децата и младежите в нацистките концентрационни лагери“ и  посещавайки   музей, посветен на този тъмен период от историята, учениците  ще изживеят истински катарзис, който ще промени живота им.

Програмата включва българския филм „3/4“ на режисьора Илиян Метев, награден със „Златен леопард“ на  фестивала в Локарно. Той разказва историята  на  едно българско семейство – баща, професор по физика и двете му деца, които живеят заедно с известни трудности, в отсъствието на майка. От този фундаментален дисбаланс, Илиян Метев черпи особения ритъм на своя филм, където  всеки се мъчи да намери своето място. Още едно българско име е включено в програмата – това на живеещата в Париж  режисьорка Елица Георгиева. Тя  ще представи филма си „Всяка стена е врата“. Действието се развива през 1989, след падането на Берлинската стена, когато цяла България е по улиците, обединена от надеждата и устрема за свобода.

Не бива да бъде пропуснат испанския филм "Хлапак" на режисьора Адриан Ор

За учениците е подготвена  и късометражна програма от 3 филма: португалският „Всичко, което си представям“ на режисьорката Леонор Нойво, френският *„After School Knife Fight“, който беше представен на фестивала в Кан миналата година, както и турският „Танцуващи момичета“ на Зейнеп Копрулу. И трите филма са обединени около темата за края на тийнейджърството, за края на училище и за новия живот, който предстои в света на възрастните. Не бива да бъде пропуснат и „Хлапак“ на испанския режисьор Адриан Ор, който също ще гостува в София за среща с публиката.

В селекцията е още шедьовърът на финландския режисьор Аки Каурисмаки – „Мъжът без минало“, част от платформата  за европейско кинообразование CinEd. Филмът печели голямата награда на журито, както и награда за женска роля на фестивала в Кан през 2002, има и номинация за „Оскар“. Учители, преподаватели, ръководители на школи могат да изтеглят от платформата методически материали, базирани на филма и да ги използват в своите беседи с учениците.

Образованието е основна тема в тазгодишното издание на фестивала като цяло. Именно затова откриването ще стане с филма „Революция в училище“ на режисьорката Йоанна Грудзинска по сценарий на Леа Тодоров – дъщеря на световно признатия философ и културолог Цветан Тодоров.“ След края на Първата световна война, педагозите в Европа посочват  виновника за бедствието: училището като  фабрика за подчинение. Как да бъде образовано новото поколение без контрол и без наказания? Как да се проведе неговата еманципация? Само за няколко години харизматични фигури като Мария Монтесори ще се опитат да създадат едно ново утопично училище  на свободата. „Променете училището, за да промените света“, се казва във филма на Грудзинска и този апел е изключително актуален и днес.

 

*Снимката на корицата е от филма „After School Knife Fight"

Сподели във Facebook