Култура

12 Декември 2018

Животът днес

Изданието Forbes за поредна година класира най-печелившите автори. Рейтингът за 2018 г. оглави Джеймс Патерсън. Той е увеличил доходите си с 86 милиона долара, като само в САЩ са продадени около 4,8 млн. екземпляра от книгите му. През последните 20 години Джеймс Патерсън за десети път е начело на класацията.

На второ място е Джоан Роулинг, която миналата година оглавяваше рейтинга. През настоящата година тя е заработила 54 млн. долара, продавайки 2,9 млн. екземпляра от произведенията си. Роулинг е увеличила доходите си и чрез развлекателните паркове, пресъздаващи описания в книгите ѝ вълшебен свят.

Тройката на най-високоплатените писатели завършва със Стивън Кинг. Той се класира с 27 млн. долара и продадени 2,7 млн. екземпляра в САЩ. Върху печалбите му се е отразила и екранизацията на романа му „То“, която е била доста успешна.

В рейтинга на Forbes влизат 11 автора. Между тях са още Дан Браун (5-о място, 18,5  млн. долара), Нора Робъртс и Даниел Стийл (двете си поделят 8-о място с по 12 млн. долара), както и авторът на скандалната книга „Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре“ на Майкъл Улф.

Сподели във Facebook