Култура

29 Октомври 2017

Животът днес

"Женитба" е най-новата премиера на формацията "Артисти със сребро в косите" и "Сити Марк Арт Център" - на 30.10 от 18:30 ч. и на 13.11. от 19:30 ч. Постановката на режисьора Никола Петков по една от най-известните творби на Н.В.Гогол е за ценителите на изящното слово, на изкусната театрална игра, на абсурдните ситуации, измислени от автора и доразвити от въображението на режисьора, на смеха и смисленото забавление. 

"Това е любима моя пиеса. Голям поклонник съм на нейния автор Николай Гогол - първият писател абсурдист, който гледа на живота не с розови очила, а с широко отворени зеници. За да види истината за живота, а тя, за съжаление, не е нито розова, нито красива" - разказва режисьорът.

Героите в тази пиеса са попрехвърлили годините. Това ми дава основание да използвам по-възрастни актьори за техните роли. Режисурата се занимава с човека, с разкриване на неговия характер, с плюсовете и минусите, с всичко което е съставна част от нашия живот, събрано на едно място и осветено от съвсем неочакван ъгъл. Интересно е да се вгледаш в човеците, поставени пред едно изпитание - женитбата. Да ги разкриеш така, че да бъде хем смешно, хем тъжно, хем трагично. Нашата работа изисква много да се чопли, за да се изкара онова, което е ценно. Постановката на "Женитба" дава възможност на съвременния човек привидно да се вгледа назад, а всъщност да се взре в себе си. В постановката сме се постарали публиката да открие истински театър, с прекрасен текст, изпълнен от великолепни актьори." 

Участват (по автора) актрисите: Красимира Казанджиева, Лидия Вълкова,   Емилия Цанкова, Мария Славчева, Гинка Станчева, Мара Чепанова и Жоржета Чакърова и актьорите: Димитър Стефанов, Антон Тонев – Тони, Любомир Бъчваров, Илия Божилов, Стефан Илиев и Стефан Германов. Костюми – Елена Иванова, Сценография – Надежда Митева,Сценичен вариант и постановка – Никола Петков 

Сити Марк Арт Център е най-актуалната и набираща скорост театрална сцена в столицата, където може да се гледа и друга постановка с участието на "Артисти със сребро в косите" - "Пролетна измама" по класиците Елин Пелин, Йордан Йовков, Чудомир и Йордан Радичков.

Сред превърналите се в любими на публиката постановки са "Догодина по същото време" с Лилия Маравиля и Христо Шопов; "Живак" с Димитър Живков и "Ла" на Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ.

"Сити Марк Арт Център" получи силна подкрепа от публиката и цялата културна общност през лятото, когато заради недоказани реституционни претенции имаше опасност сцената да затвори врати.

Все още обаче се очаква окончателното решение на съдебните институции по казуса. 

Сподели във Facebook