„С ролите и партньорите на Мими Балканска“ е мотото на концерта- спектакъл, чиято премиера е на 18 юни в Сити Марк Арт Център в столицата. Автор на сценария е Елиана Митова – биограф на голямата оперетна звезда и авторка на книгата „Мими Балканска – царицата на оперетата“. Режисьор е Марио Николов, музикалните откъси от класически оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов.


Ще чуем и изпълнения на легендарната Мими, съхранени в личната колекция на Елиана Митова. Животът на голямата звезда все още не е пресъздаден на филмова лента, може би защото е трудно да се намери актриса, която да се превъплъти в нейния образ. Затова и интересът към всичко, свързано с нея, не стихва. Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала – за всичко това ще разкажат създателите на концерта-спектакъл.

Валентина Корчакова и Марио Николов на сцената

Домакин на събитието е г-н Христо Киров, който е превърнал бившето столично кино „Левски“ в кокетен малък театър с превъзходна акустика. Уютната сцена предразполага към интимност и естествено общуване с публиката. На премиерата ще присъстват и оперетни примадони, които през годините са общували с голямата Мими. Сред тях е Теодора Георгиева, единствената ученичка на Мими Балканска, изработила с нея култовите роли на Силва и Цилика в „Царицата на чардаша“.

Коя е Мими Балканска

Сюжетът, който ще бъде разказан чрез слово и музика, проследява старта на 17-годишната Мими на сцената на театър „Ренесанс“, където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата „Феята на карнавала“ на Калман. Малкото момиче, останало рано без баща, трудно намира пари, за да си плаща уроците по пиано. То дори не подозира, че точно в „Ренесанс“ съдбата му ще се преобърне на 180 градуса. Попаднала в ръцете на режисьора Стоил Стоилов и актьора Петко Атанасов, Мими израства като голяма актриса  - най-напред създава галерия от субретки, които омайват софийската публика. Това са  Лори, Щаси, Лиза, Мамзел Нитуш. И макар че няма голям глас, нито пък е учила пеене, Мими е всяка вечер на сцената и не може да си позволи дори лукса да прегракне. Край на пианото, край на училището – зове я голямата кариера. В театъра се влюбва за първи път – в тенора Иван Цачев, доста по-голям от нея. Вместо скъпа козметика и цветя, той ѝ купува кукли, защото Мими още не се е наиграла. Двамата са постоянно в театъра, а не след дълго се налага Мими на премине от субретките към героините. Това се случва в спектакъл на „Графиня Марица“. Тъй като няма подходящ костюм за нея – Мими е нисичка и слаба - една богата еврейка, г-жа Амбил, любезно и предоставя красивите си тоалети, та дебютът да не пропадне. И я връхлитат героините – Графиня Марица, Силва Вареску, Ханна Главари, Ана-Елиза.

Мими Балканска в едно от превъплъщенията си

Малкото момиче неусетно се превръща в красива жена, обожавана от цяла София. А тя обича само своя Иван, който често ѝ слага рога. Стигат до развод – Иван Цачев заминава за Германия и става първи тенор на операта в Дрезден, а Мими си остава в София. Любовта я спохожда за втори път – д-р Кирил Марков с удоволствие минава под венчило с нея, след като я е излекувал от тежък грип. Мими вече мечтае за семейство, а когато докторът приема у дома дечица, за да ги оперира от сливици, тя ги държи в скута си. Уви, съдбата не ѝ отрежда да стане майка, за което голямата прима съжалява до последния си миг. С Кооперативния театър посещава Турция и омайва Кемал Ататюрк, сама гастролира в Югославия, където я отвежда близкият ѝ приятел - тенорът Петър Райчев. Много са обожателите ѝ, малцина са онези, на които тя е обърнала внимание. Д-р Марков също се оказва неверен съпруг и двамата се разделят. Последната ѝ любов – вероятно най-голямата, е актьорът Тодор Младенов, 24 години по-млад от нея. Цяла София говори за тази малко необичайна любов, но дори кварталният отговорник  - през 60-те имаше такъв пост в милицията – я спира по улицата и я съветва: „Я да се ожените, другарко Балканска, такава хубава двойка сте с Тодор Младенов!“. За жалост, до брак не стигат - Тодор умира в ръцете ѝ покосен от страшна болест – рак на стомаха.

Голямата Мими се снима  в два филма, като застава пред камерата редом с  Татяна Лолова. Публиката все още помни и забележителното честване на  80-тата годишнина на Мими Балканска в Музикалния театър, когато министър Георги Йорданов ѝ връчи поредния висок орден.

Легендарната оперетна звезда си отиде след банална операция на жлъчния мехур на 22 май 1984 г. Сребърният пръстен, който до последно краси ръката ѝ, сега е на ръката на нейния биограф Елиана Митова, която не се разделя с красивото бижу. По време на концерта ще бъдат прожектирани великолепните фотопортрети на Мими Балканска, дело на големите майстори Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я свързва близко приятелство.

Сподели във Facebook