Култура

24 Февруари 2019

468

Животът днес

Киното не е само изкуство, а цял свят, в който властват чувствата и емоциите. А за творците най-голямото признание е наградата на Американската филмова академия.

Предстои 91-вата церемония, на която заветните статуетки ще отидат при най-добрите. Ние ви предлагаме, докато тръпнете в очакване, да се запознаете с любопитни факти за „Оскарите“

Малко история

За първи път церемонията се провежда през 1929 г. в Hollywood Roosevelt Hotel и представлява само една вечеря, на която са присъствали 270 души. Билетът струвал само 5 долара, а церемонията продължила 15 минути. Лауреатите предварително били уведомени, че ще получат награди.

Първата телевизионна транслация на филмовото събитие е била осъществена през 1953 г., днес церемонията се излъчва в 200 държави. Днес тя се провежда в Dolby Theatre, по-рано известен като Kodak Theatre

Запечатаните пликове започват да се използват през 1941 г., след като изданието LA Times нарушава наложената от академията забрана и публикува имената на победителите преди връчването на наградите.

Премията не винаги се е наричала „Оскар“. Това наименование се появява през 1934 г. на 6-тата церемония.

Статистика

Почти на всяка церемония се споменават броят на наградите и номинациите на Мерил Стрийп, затова много хора смятат, че тя е рекордьорът на премиите. Това обаче съвсем не е така. За разлика от Мерил Стрийп, която е номинирана 19 пъти и три пъти печели „Оскар“, Кетрин Хепбърн е взела четири „Оскара“ и то в главната категория за „Най-добра женска роля“, въпреки че е номинирана 12 пъти. Има още една жена, която е получила повече статуетки от Стрийп и Хепбърн взети заедно. Това е художничката по костюмите дизайнерката Едит Хед.

Тя става лауреат на премията осем пъти от 1950 до 1974 г.

Рекордът сред мъжете не принадлежи на Джак Никълсън, в чийто арсенал има 12 номинации и три победи и даже не на Седрик Гибънс, който е номиниран 39 пъти и е взел 11 статуетки, а на Уолт Дисни. Основателят на компанията Walt Disney Productions е номиниран за „Оскар“ 59 пъти и 26 пъти е лауреат.

Най-популярните персонажи, донесли на изпълнителите си най-много „Оскари“ са британските монарси, а най-успешните филми за цялата история на премиите са „Бен-Хур“, „Титаник“ и „Властелинът на пръстените“, всеки от които е завоювал по 11 статуетки.

„Оскар“ се дава срещу подпис

Преди да занесат статуетката в дома си, лауреатите подписват документ, според който са длъжни решат ли продават своя „Оскар“, първо да го предложат на някой член на академията срещу 1 долар. Ако награденият откаже да подпише, няма право да вземе статуетката. Това правило се въвежда през 1950 г., затова „Оскари“, връчени преди това, се появяват на пазара.

За присъствие се плаща

Местата в залата, където се провежда церемонията, са 3322. Те обаче никога не се запълват. Затова се наемат хора, които да заемат свободните места срещу 125 долара на час.

Благодарствената реч трябва да е кратка

Лауреатите могат да благодарят в рамките на 45 секунди. Това правило се налага след 2002 г., когато церемонията продължава рекордните 4 часа и 23 минути. Ако победителят надскочи разрешеното му време, ще бъде заглушен от оркестър.

Първата тъмнокожа притежателка на „Оскар“

Хети Макданиъл, която играе прислужница във филма „Отнесени от вихъра“, е първата афроамериканка, спечелила „Оскар“. Тя получава наградата на академията през 1940 г. в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“. Заради расовите предразсъдъци Хети Макданиъл получава статуетката си в отделна секция на залата.

Главният готвач на церемонията прави паеля във форма на черен лебед

Австралийският готвач Волфганг Пак, който от години отговаря за менюто на церемонията, през 2011 г. приготвя вегетарианска паеля, оформена като черен лебед, в чест на Натали Портман. Актрисата взе „Оскар“ за ролята си във филма „Черният лебед“. Натали, която е вегетарианка, оцени жеста, но любителите на месото останаха разочаровани.

Сподели във Facebook