Световно известната испанска оперна певица почина в Барселона на 85-годишна възраст.

Детството на Кабайе с нищо не е забележително. Родителите ѝ са били обикновени работници. Парите все не стигали, затова Монсерат е била и шивачка, и продавачка. Не се бояла от никаква работа, но това изобщо не пречело на успеха ѝ в училище. Именно там за първи път се проявил музикалният ѝ талант. Педагозите настоявали Монсерат да се занимава професионално с пеене и родителите ѝ ги послушали. Когато лицеят и частните уроци по музика останали зад гърба ѝ, посъветвали Монсерат да замине за Италия и да пробва силите си на професионалната оперна сцена. Тя не била против, но проблемът с парите бил сериозен. Можела да намери средства за билет, но не и за преживяване. Неочаквано в съдбата на Кабайе се намесил известният меценат Белтран Мата. Той събрал препоръки за младата изпълнителка от популярни дейци на оперното изкуство и осигурил средства за по-нататъшния път на Монсерат. Тя обаче не се задържала дълго в Италия. Гласът ѝ покорил директора на швейцарския оперен театър и той я уговорил да замине с него.

Монсерат Кабайе през 1969 г.

Но полетът ѝ към върховете на музикалния бизнес започва от гастрол в Ню Йорк. На Кабайе ѝ предлагат партията на Лукреция Борджия. След изпълнението ѝ цялата зала става на крака и я аплодира половин час, а критиците са в неистов възторг. Кариерата на Монсерат тръгва рязко нагоре, а за изключителния ѝ талант научава целият свят.

Монсерат със съпруга си и сина си, 1971 г.

Монсерат никога не се е страхувала да експериментира с популярната музика. Дуетите й с рок изпълнители, най-известният от които е с Фреди Меркюри, стават изключително популярни. Естествено, поклонниците ѝ се увеличават с хора, които са далече от класическата музика.

Сподели във Facebook