Култура

10 Септември 2016

960

Животът днес

Тази година акцентът на събитието са конфликтите - като сблъсък на идеи, емоции, поколения, култури, държави; конфликтът като противоборство между мъжкото и женското начало, между човека и природата, между материалния и духовния свят. Конфликтът като изпитание за човешкото достойнство.
Фестивалът започна на 1 септември 2016 г. с откриването на първата изложбата в България на Пепа Христова („Клетвени девици“) в Националната галерия и с експонирането на Моста на влюбените на селектирани от „ФотоФабрика“ кадри от световните агенции Ройтерс и Гети имиджис, обединени от централната тема „Конфликти“.
Програмата на фестивала включва изложби в открити градски пространства – Моста на влюбените, оградите на три столични училища (Националното музикално училище „Любомир Пипков“, 20 ОУ „Тодор Минков”, 120 ОУ „Г. С. Раковски”) в залите на Националната галерия, Чешкия център, „Малките 5“ (едно ново експозиционно пространство), УниКредит Студио; лекции; дискусии; работни ателиета; срещи-разговори с артистите и кинопрожекции (Кинофабрика 2) в „Одеон“, Френския институт и Чешкия център.
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за европейски месец на фотографията. Ще продължи до 22 октомври.

Сподели във Facebook