В еуфорията по предстоящото пътуване често се случва да забравим малките неща, с които обаче можем да направим пътуването си по-лесно и хубаво. Ето и нашите пет практични съвета при път:

  1. Не е нужно да вадите зелена карта за колата си, ако ще пътувате в Европейския съюз – Остаряло е схващането, че при пътуване в чужбина трябва задължително да се вади зелена карта на автомобила. Да, зелената карта е задължителна, но само за страни извън Европейския съюз. Преди пътуване времето винаги не стига, затова другия път съвсем спокойно може да прескочите изваждането на зелена карта. Разбира се, ако пътувате в територията на Европейския съюз и не минавате транзитно през държави, които са извън него.
  2. Проверете работното време на музеите и атракциите, които искате да посетите – В България сме свикнали, че ако не всичко, то голяма част от атракциите, музеите и магазините да работят през почивните дни и повреме на празниците. Но колкото повече отиваме на запад, толкова повече това не важи. В страни като Словения, Хърватия, Германия, Франция, Италия, Австрия, Белгия и др. практиката да се работи в събота и неделя почти не съществува. Дори и супермаркетите. Затова преди да се засилите да използвате почивните дни да отидете на екскурзия, проверете дали желаните от вас места за посещаване работят през почивните дни.
  3. Ако искате да пренесете алкохол и цигари през граница, проверете какви са позволените количества – Всяка държава има своите специфики, на всяка граница ограничението за пренос на алкохол и цигари е различна. На сайта на митницата на всяка държава са описани позволените количества алкохол и кутии цигари, които човек може да пренесе през границата.

     

  4. Напишете адреса си и го прикачете към куфара си – Ако пътувате със самолет, може да си спестите излишни главоболия, като напишете постоянния си адрес и го прикачите към куфара си. Дори и да не го направите, авиокомпаниите пак ще намерят начин да върнат куфара ви, но все пак, улеснявате процеса значително, а и намалявате шанса да се изгуби. Когато отидете на гишето за чекиране, се огледайте за лепенки, на които може да напишете адреса си. Всяко летище е оборудвано с такива лепенки. Друг вариант е да закупите специален джоб за адреса си, който се прикачва към дръжката на куфара. Цената му е незначителна, а определено ще ви е от полза.
  5. Носете и паспорт, и лична карта. – това, че пътувате на територията на Европейския съюз и личната ви карта е достатъчна да преминете границата, не означава, че не е добра идея да носите и паспорт. Ако по погрешка загубите единия от двата документа, винаги имате план Б за връщане и си спестявате телефонното обаждане до българското посолство в съответната страна и множеството еквилибристики, за да получите документ а самоличност, който ви дава право да напуснете страната. Също така, не ги слагайте на едно място. Дръжте личната си карта в себе си, а паспорта си в куфара, или обратното – така винаги ще имате документ за самоличност, дори и да загубите единия от двата.

     

 

Сподели във Facebook