Допитване на Gallup установи, че най-щастливите хора живеят в Латинска Америка.

„Жителите на Латинска Америка не смятат, че животът им е най-добър, както е в скандинавските страни, но те се смеят, усмихват се и си осигуряват толкова удоволствия, колкото никъде другаде по света“, съобщават авторите на изследването.

През 2018 г. социолозите са анализирали емоционалното състояние на хора от 143 държави. Седем от десет души са заявили, че предишния ден те са изпитали голямо удоволствие (71%), чувствали са се отпочинали (72%), много са се усмихвали (74%) и към тях са се отнесли с уважение (87%).

Беларус е на второ място в рейтинга на щастливите страни. Е най-ниският индекс на положителни емоции за втора година е регистриран в Афганистан, където за всекидневния живот са типични бедността и насилието заради въоръжените конфликти, твърди се в изследването.

Според специалистите светът преживява все повече негативни емоции. Въпреки че общото ниво на стреса се е понижило с два процентни пункта в сравнение с предишната година, нивото на гнева се е увеличило също с толкова. Индексът на негативните емоции през 2018 г. остава рекордно висок.

Над една трета от хората, участвали в допитването, са заявили, че предишния ден са били тревожни (39%), подложени на стрес (35%), трима от десет души са преживели значителна физическа болка (31%), най-малко едни от пет са изпитали мъка (24%) или гняв (22%).

Сподели във Facebook