В сезона на летните отпуски е много важно да планираме добре пътуването до морето. Особено разходите по него, за да ни останат повече средства за самото прекарване на брега.

Колко ще похарчим за транспорта примерно от столицата до Варна или Бургас зависи от много обстоятелства: колко човека ще пътуваме, инцидентно ли сме го решили, или можем да си позволим да планираме цялата операция предварително (заради самолетните билети), дали възнамеряваме да се движим бързо, или ни е все едно за колко време ще стигнем, дали ще спираме по пътя, ако сме с кола, и от още много обстоятелства.

Най-евтиното пътуване според българските условия е, ако четирима души пътуват с кола, която се движи на пропан-бутан.

В момента средната цена на това гориво е 84 стотинки на литър. Разстоянието от София до Варна е около 506 км, но през магистрала „Тракия“, както пътуват повечето хора. Така при разход на автомобила от около 10 литра на 100 км пътуването на пропан-бутан при най-ниската цена в двете посоки ще струва около 84 лв. Ако в колата се возят четирима човека, всеки от тях ще плати по 21 лева. Такава цена за пътуване и в двете посоки е непостижима нито за влак, нито за автобус.

Пътуването от столицата до Бургас излиза още по-евтино, защото разстоянието между двата града по магистралата е около 383 км.

Ако колата обаче е на бензин А95, чиято цена в момента е около 2 лева за литър, стойността на същото пътуване значително се увеличава. И в двете посоки за това ще отидат минимум 200 лева, което, разделено на четири, прави по 50 лева на човек. Почти същата или малко по-висока е цената и ако колата е на дизел.

Такава цена обаче вече е съизмерима със стойността на билета за влак или автобус. В момента БДЖ предлага билети за отиване и връщане до Бургас срещу 37,20 лв. за втора класа и 46,60 лв. за първа класа. Вярно, че е малко по-евтино, но да не забравяме, че времетраенето на пътуването с влак заради многото ремонти е минимум 6 часа, не можем да слизаме и да си почиваме по пътя, а и влаковете ни не разполагат с климатици. Ако ще пътуваме със спален вагон през нощта, „удобството“ ще струва допълнително 10 лева, което на практика изравнява стойността на пътуването с това, което ще платят четирима пътници в кола, движеща се на бензин.

Автобусите взимат разстоянието от столицата до Бургас малко по-бързо – за около 5 часа и половина, ако няма задръствания по магистралата. Двупосочният билет обаче струва 48 лева, което е съизмеримо с пътуването с кола, пак при условие че се возят четирима човека и всеки си плаща поотделно, т.е. не пътува семейство с деца.

Много хора в предишни години трудно решаваха дали да тръгнат с влак или с кола, защото личното возило предлага несравнимо повече удобства за придвижване из морските градове или плажове, ако ви писне да седите на едно място. Специално за тях БДЖ предлагаше превозване на колата със специални товарни вагони, което струваше 100 лева в двете посоки. За тяхно сведение тази услуга вече не се предлага.

Най-скъпо, но и далече по-комфортно излиза пътуването със самолет. Тарифите на „България Еър“, която единствена лети до Варна и Бургас, са така направени, че колкото по-рано се купи билетът, толкова по-евтино струва. При резервиране и плащане около седмица по-рано билетът София-Варна (отиване и връщане) излиза около 180 лв., а само в едната посока – 80 лева. За Бургас е с трийсетина лева по-евтино, но полетите са наполовина по-малко, отколкото до Варна. Ако се купи билет в навечерието на самия полет, цената може да стигне и до 250-260, максимум до 300 лева.  

Сподели във Facebook