На 2 май 1903 г. е роден психологът-хуманист и педагог Бенджамин Спок, чиито идеи и книги за възпитанието на децата оказаха огромно влияние върху няколко поколения. А публикуваната през 1946 г. „Грижи за бебето и детето“ се превърна в бестселър за всички времена.

Личната история

Бъдещият лекар е роден в семейството на юрист. Баща му бил не особено общителен, а майката отглеждала децата по принципите на строгостта – за най-малкото провинение тя ги изпращала в ъгъла и никого не съжалявала. След като завършил училище Бенджамин постъпил в Йейлския университет във факултета по английска филология и литература. По-късно се прехвърлил в медицинския факултет, а завършил Колумбийския университет през 1929 г. като дипломиран педиатър.

През 1928 г. Спок се жени за Джейн Чейни, след което семейният му живот протича спокойно в обкръжението на двамата му синове и съпругата.

Бенджамин работи като детски лекар в поликлиника, след което открива частна педиатрична практика, с която се занимава 11 години. В резултат на нея той стига до извода, че повечето оплаквания на родителите не са свързани с медицински, а с психологични проблеми на децата им: смучене на палеца, неспокоен сън, трудно привикване към гърнето, лош апетит и др. Интересът към тези проблеми подтиква доктора да изучава детската психология, а под влиянието на Зигмунд Фройд преминава курс по дидактически анализ.

През 1946 г. неговата книга „Грижи за бебето и детето“ взривява обществеността. Очакванията са били тиражът на книгата да не превиши 10 хил. екземпляра, но само през първата година са продадени 750 хил. броя, а по-късно тя е преведена на 42 езика.

В книгато си Спок твърди, че най-важното за едно дете не е строгият режим, грижите по часовник и възпитанието но канон, а родителската любов. Педиатърът смята, че ако пазим детето от разочарования и създаваме около него положителен микроклимат, то ще израсте свободен, спокоен и уверен човек.

„Грижи за бебето и детето“ буквално преобърна традиционната система за възпитание, а д-р Спок е поканен да започне работа като консултант по детска психиатрия.

Промяна във възгледите

Постепенно Спок открива, че заради неговата книга родителите изпадали в крайност, разбирали неговите съвети съвсем буквално и в резултат предоставяли на децата си пълна свобода.

Около 40 милиона деца, родени между 1950 и 1960 г. били възпитавани „по Спок“. По-късно лекарят бил обвинен, че именно той е осигурил базата за появата на поколението на дългокосите хипита, израснали в атмосферата на пълна задоволеност.

Във второто преработено издание на книгата, което излиза през 1957 г., Спок слага ударението върху авторитета на родителите във възпитанието на децата. В третото издание акцентира върху дисциплината и разумните рамки на поведение, които трябва да бъдат установени между деца и родители.

Спок умира на 15 март 1998 г. на 94 години. Независимо, че идеите му предизвикаха много спорове, те продължават да са актуални и до днес. Най-важното, което светът разбра от великия педиатър е, че децата се нуждаят най-много от любов.

Сподели във Facebook