Не позволявайте да ви ползват за опитни мишки, да съсипват психиката ви, здравето ви и бъдещето ви. Да ви зомбират, да ви убиват или самоубиват. Това идва с т.нар. нови наркотици, стотиците „суперчисти“ появили се през последните години дизайнерски дроги, които, уви, стават все по-достъпни. Не унищожавайте живота си с дрога, каквато и да е. Бъдете силни и успяващи, не се предавайте. Точно с тези стряскащи изречения започват честите, много честите срещи на Стефан Бакалов с най-търсената от него аудитория – по-малки и по-големи ученици, тийнейджърите и тийнейджърите +, всичките прицел на производители и продавачи на дрога.

Стефан Бакалов работи от повече от 26 години в митниците, повече от 20 – срещу наркотрафика. Завършил е „Международни отношения и дипломация“. Началник е на отдел „Разследване и разузнаване“ в митницата на Летище София и на специализирания отдел „Борба с наркотрафика“. В професионалното му портфолио са обучения в службите на Италия, Франция, Германия, Холандия,  Белгия, Великобритания, в Световната митническа организация и академията на ДЕА в Куантико, САЩ. Неговият кислород е предизвикателството да хванеш и унищожиш дрогата, спасяването на още едно дете. Не се притеснява да каже: вярвам в добрите каузи. И енергично да вербува за тях и други хора.

Обновяването на тази синтетика е толкова скоростно, че няма време да се изучат последиците, т.е. все по-трудно е те да бъдат овладявани

Обожава работата си и своя екип, определян като екип от нему подобни, ентусиасти. Над тях за него има само едно – семейството, три невероятни дами, чиято неспирна, неизтощима битка за първенството е свръхчаровен сюжет.

- Защо говоренето за новите синтетични наркотици надделява през последните години? Сякаш по разпространение и страховитост те изместват коката, хероина, амфетамините, куп „старци“ – опиоиди?

- Синтетичната дрога става все по-популярна сред учениците и младите. Лавината е не само у нас, в цяла Европа е. И не само. Системата за ранно предупреждение на ЕС удари камбаната още през 2014-а. Тогава вече наблюдавахме над 560 вида, само през 2015-а станаха известни още около 98 нови, сигурно вече са над 3000. Всяка година експериментите се множат, новите синтетични наркотици стават все повече и повече. Само синтетичните канабоиди са няколкостотин. Смеските (прах, чиста химия) ги бъркат с ливадни билки всякакви, продуктът изглежда невинно природен, но вземеш ли тази отрова, ставаш зомби. Съвсем наскоро ударихме мрежа „продавачи на чай“ - една доза може да усмърти млад човек, да причини инсулт. Новият вид синтетична дрога бе вкаран у нас от чужденци. После трафикът бе поет и от тукашни, имаше дори магазини, в които влизаш и купуваш свободно отровата, овкусена с билки. Правим всичко възможно да се справим с мрежата. Но много масово, а и лесно за достъп е разпространението и през интернет.

Един от най-добрите в екипа антидрога, приседне ли, казва: това е, аз приключих

Преобладават синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони, свръхтоксични. Всеки може по интернет да си поръча подобна пратка наркотик, доставката става за денонощие. Идват предварително пакетирани, трафикът се извършва в големи пликове, които се укриват по един или друг начин. Печелят най-вече от това, че използват интернет, не им трябва да поддържат верига от дилъри – доставчици.

Произвеждат какво ли не и къде ли не. Същевременно новите екстази стават все по-силни, все по-токсични, а уцелените потребители  са направо опитни мишки.                                                                                                   Обновяването на тази синтетика е толкова скоростно, че няма време да се изучат последиците, т.е. все по-трудно е те да бъдат овладявани. Плашеща, много страшна е тази възможност  - всеки тийнейджър да има „пряк достъп“ до дрогата. Спокойно я поръчват чрез криптиран браузър, чието прихващане е трудно. Една подобна смъртоносна  доза струва от 20 до 80 лева. Имитира и наподобява като свойства кокаин, хероин, марихуана, екстази. Прилагат гадни рекламни трикове от рода: евтина, суперизчистена кока примерно. Какво повече! Перфектна буря. Знаем и края.                          

- А как стои въпросът с канабиса?

Годишните срещи с тийнейджъри са хиляди

- Пак много синтетика. Доминиращата група на синтетичния канабис де факто няма нищо общо с канабиса, пак 100% химия. От килограм, произведен в Китай и цена там 1000 долара, тук правят печалби 100 000 – 120 000. Този продукт разбива страховито. Достатъчна е една доза. Разбива се психиката им, изпадат в шок и се самоубиват. Неслучайно казах, стават зомби. Има и деца – 12-13-годишни. Зарибяват ги лесно, дори съученици от по-горни класове. Не ти трябва да търсиш, да излизаш от двора. Много измежду най-младите, ако не и най-много, посягат и към марихуаната.                                                                                                      Ние работим постоянно заедно с чуждестранни колеги, имаме европейски проекти, както и с ДЕА за спечелването на децата за каузата антидрога. Разказваме, показваме, честно, безпощадно и открито ги информираме. Осъзнаят ли опасността, те са защитени, спасени. Те също подсказват информация. Без самите тях, без родителите и учители, да ги опазим е страшно трудно. Да успеем да опазим 100 деца е хиляди пъти по-ценно от това да заловим 100 тона наркотик.

Правени са опити всякакви за пренос на наркотици - дози са открити в багаж с подозрителен голям брой зарядни устройства, както и в бонбони „за подарък“, всеки втори трюфел се оказва с различен грамаж и „зареден“

- От всичко, което минава пред очите и през ръцете ви като спецекипи, какви са наркопотоците в България и в света и как се справяте най-вече с новите наркотици, особено трудни за оголване?

- Трудността при новата синтетика, особено в началото на инвазията им преди шест години, бе, че огромната част не бяха в списъците на забранените вещества, т.е. третираха се като легални. И няма как да се търси наказателна отговорност от трафиканта. Постепенно, благодарение и на натиск от медиите, законодателите взеха да актуализират  списъците и чувствително се увеличиха класифицираните като наркотични вещества. Така трафикантите вече подлежат на наказателна отговорност. Обаче стотици нови вещества остават все още необхванати. Партньорската система, с която работим (Ершийлд) за засичане именно на тези нови вещества, е изключително ефективна. Но за съжаление, такава е и изобретателността на производителите с все по-огромни пари. Иначе кокаинът остава най-разпространен в страните от Западна и Южна Европа. В Северна и Източна Европа най-употребявани са амфетамините и метамфетамините. В България марихуаната продължава да е най-употребяваният наркотик. Хероинът, макар и през последните години да взе повече да ни заобикаля, все още е от масово употребяваните.

Трафикирането за Европа минава по няколко основни маршрута: от Афганистан през държавите станове, през Русия. Вторият път е през Кавказ, Армения, Грузия, Черно море, Украйна; третият - през Турция и България и Турция през Гърция. Друго разклонение е от Турция по море за Италия. Има последните години известно изместване, като причините са най-вече социални, но и политико- икономически. Като логистика – хероинът не обича въздушния транспорт, предпочита сухопътен. По въздуха се движат амфетамините, коката и новата синтетика.

Наркотероризмът е явление, това е отлична страховита симбиоза, симбиоза, която гарантира вече на едно друго ниво огромната военно-политическа и икономическа мощ, нужна на престъпните структури

- А „мулетата“, гълтачите къде са? Има ли и нашенци във въпросната балъшка професия?

- Гълтачите са основно на терена на кокаина. Има, хващаме всяка година. Има всякакви, има и дами. Най-изпечената се оказа със стаж над 15 курса - предпенсионно, на възраст малко над 60. Гълтачите биват специално обучавани - с ударни, силови курсове за тази гадост. Гадост и в преносен, и в буквален смисъл. За да вършиш това, трябва да си с много здрав стомах и да не се разстройва лесно. После да можеш и да изкараш „патрончетата“, което също си е яко изпитание. „Мулетата“, особено нашенските, са хора с нисък социален статус, нещастни хора, хванати в мафиотските мрежи. Жертви, на които се плаща колкото да изкарат някоя и друга пара за битово оцеляване още месец-два. Големите пари текат много далеч и много високо над тях.

- Близкоизточните кризи, мигрантите, новото преселение, взривовете терор доколко са свързани с глобалния наркотрафик?

- Толкова е объркано и мътно сега, че схемите и следите са трудни за осветляване. Някогашните структури в Колумбия, Перу вече са паравоенни отряди - за отглеждане, преработване, пренос, дилърство на кокаин.  Там, в Андите, е съсредоточен целият процес за отглеждане и производство на кокаин. Престъпността в Южна Америка е в невиждани размери, основна вина има коката. По подобие на колумбийските структури работят вече и в Мексико, в Афганистан, Сирия, Мианмар и др. Това е характерно и за „Ал Кайда“, „Бокохарам“ в Нигерия. Положението във Филипините, където под знамето на борбата с наркотиците се разстрелват хиляди хора по улиците, ни показва как една добра кауза може да бъде опорочена и превърната в холокост. Така става, ако го няма върховенството на закона.

- А ИДИЛ?

- Не е нещо по-различно. Ливан бълва каптагон, ИДИЛ трафикира, също сериозен играч в наркотрафика. Няма терористична група, която да не се издържа от търговия с дрога. Наркотероризмът е явление, това е отлична страховита симбиоза, симбиоза, която гарантира вече на едно друго ниво огромната военно-политическа и икономическа мощ, нужна на престъпните структури. 

- И срещу тази мощ…

- Стои мощта на каузата - сигурността на хората, опазването на децата. Абсолютен приоритет.

 

Сподели във Facebook