Учени от Импириъл колидж и от университета Браун в Род Айлъндизучили данните от сканиране на главния мозък на 108 деца с нормално развитие на възраст от една до шест години. Изследването им показало, че най-благоприятната възраст за научаване на чужд език е между 2 и 4 години.

Обект на изследването е била миелиновата обвивка на невронните влакна в мозъка, която започва да се формира с раждането. Учените са установили, че разпределението на миелина завършва на 4 години. Това означава, че мозъкът е най-гъвкав на по-ранния етап от развитието.

По тази причина децата, които са се оказали в двуезична среда до 4 години, ползват без проблеми два езика. В този период мозъкът се развива най-динамично: бебетата на 12 месеца притежават речников запас от 50 думи, а на 6 години - до 5000 думи.

Резултатите от изследването на групата от американски и британски неврофизиолози показват, че болестите, предизвикващи задръжки в развитието на речевите навици, трябва да бъдат диагностицирани и лекувани на ранен етап.

Сподели във Facebook