Животът на знаменитостите невинаги прилича на приказка, а понякога не могат да намерят покой не само на този, а и на онзи свят.

Съдбата постави пред Чарли Чаплин много предизвикателства – тежко детство, колегиална завист, проблеми с жените, политически преследвания. През 1952 г. геният на киното е принуден да напусне завинаги САЩ, прогонен от властите.

Последният четвърт век от живота си той прекарва в Швейцария в малкото градче Корсие сюр Веве на Женевското езеро, заедно с четвъртата си съпруга Уна, тримата си синове и петте си дъщери. Там и умира в съня си на 25 декември 1977 г. на 89-годишна възраст. Актьорът е погребан в местното гробище към англиканската църква, но и там не намира последен покой.

На 2 март 1978 г. пазачът на гробището, правейки поредната си обиколка, открива, че гробът на Чаплин е разкопан, а ковчегът го няма. Полицията веднага е вдигната на крак, уведомени са и близките на актьора. Съпругата и децата на Чаплин са в шок. Полицията претърсва цялата околност без никакъв резултат. А вечерта в дома на Чарли Чаплин се обажда мъж: „Ковчегът се намира на надеждно място“, заявява непознатият глас и иска откуп от 650 000 швейцарски франка.

Уна Чаплин, по баща O`Нийл, е решителна жена. Заради брака си с Чаплин тя прекъсва всякакви отношения с баща си – лауреатът на Нобелова награда по литература Юджин О`Нийл, който не приема съпруга ѝ. Тя отказва да даде сумата на похитителите с думите „Чарли би сметнал за смешна идеята да платим за мъртвото тяло“.

Престъпниците явно не са очаквали, но нямали намерение да отстъпват от целта си. Продължавали да звънят, като започнали да заплашват и други членове на семейството. Дали да се разбере обаче, че са готови да намалят сумата за откупа. Паралелно с техните обаждания, полицията продължавала да води разследване. Било установено, че похитителите звънят от уличен телефон в Лозана. Така бил задържан първият престъпник – 24-годишен имигрант от Полша Роман Вардас. Той направил пълни признания и скоро е задържан и помощникът му – 38-годишният българин Ганчо Ганев.

Похитителите признават, че идеята за кражбата на ковчега се ражда, след като чули за огромното наследство, което великият Чарли оставя на семейството си. Първоначалният им план не включвал изнасяне на тялото от гробището. Те искали просто да го закопаят по-надълбоко, имитирайки кражба. Но дъждът променил намеренията им. Вардас и Ганев качили ковчега на фургон и го и го закопали в полето на 15 км от гробището.

Когато обаче двама престъпници завели полицията на мястото, се оказало че не помнят къде точно са закопали ковчега на Чаплин. В крайна сметка той е намерен и върнат във Веве, където на 17 май 1978 г. се провежда повторна погребална церемония. За да се избегнат нови неприятности, гробът на Чарли Чаплин е залят с бетон.

„За нарушаване покоя на починалия и опит за изнудване“ Роман Вардас е осъден на 4,5 години лишаване от свобода, а Ганчо Ганев на 1,5 години условно.

Собственикът на полето, където е бил скрит трупът на Чарли Чаплин, поставил върху мястото дъбов кръст, С времето то се превръща в забележителност, която почитателите на великия комик не пропускат да посетят.

Сподели във Facebook