В Кърджали пациенти чакат с години, за да минат на ТЕЛК, а най-краткият срок, в който документите им се разглеждат, е две години. Това е и причината много от болните да не дочакат инвалидната си пенсия, съобщи bTV. Още на входа на болницата пациентите разбират, че нямат шанс да стигнат до комисията в законоустановения 3-месечен срок. Съобщение на вратата информира, че в момента ТЕЛК се занимава със случаите от 2015 г. 

Ако пък успешно прескочат бариерата, наречена ТЕЛК, хората с увреждания в България започват още по-тежка битка за елементарни удобства. В цивилизованите държави обаче отдавна тези хора са обградени с комфорт и водят достоен живот. Можете да се убедите сами.

1. Инвалидите в Америка

С основание САЩ се смята за една от най-добрите страни за хората с увреждания. Да започнем с дребните удобства. Улиците на градовете са съобразени с лесното придвижване на инвалидни колички. Навсякъде има платформи, асансьори и специални подемни механизми. Освен това самото отношение към хората с увреждания в тази страна е повече от уважително. Автомобилите задължително им правят път, а местата на паркингите, обозначени за инвалиди, никога не се заемат от силните на деня в мощните автомобили. 

Историята на борбата за правата на хората с ограничени възможности започва в САЩ от 1975 г. По това време в страната е приет закон за инвалидите. От този момент животът на американците с увреждания става много по-лесен.

Днес даже стадионите са оборудвани с подове за инвалидни столове, а самата политика на държавата е насочена към убеждаване на останалите граждани, че инвалидите с нищо не се отличават от тези, на които в живота повече им е провървяло.

В САЩ действат няколко специални програми за хора с увреждания. Много разпространени са Американските центрове за независим живот на инвалидите. Всички те се финансират от държавата и броят им е над 300. Там инвалидите се обучават на навици, които ще им осигурят самостоятелен живот, получават всевъзможни услуги (информационни, юридически), трудоустрояват ги, осигуряват им персонален помощник, ако се нуждаят и т.н. Съществуват и много съвети, отговарящи за определени програми като обучението на деца инвалиди. Съветите също се финансират от държавата. Те имат възможност и да влияят на социалната политика на САЩ.  

Действат и центрове за задочна рехабилитация на инвалидите. С помощта на спътникова връзка, интернет и видеокамери хората с увреждания получават директно най-новите рехабилитационни технологии. Услугата се заплаща от специален фонд. Съществува и база данни за възможностите и талантите на инвалидите, което е изключително важно за намирането на работа и привличането им към активен живот.

И още нещо, касаещо хуманното отношение към хората с ограничени възможности. Всяка таксиметрова компания в САЩ е длъжна да има от 20 до 40 микробуса, оборудвани с движещи се платформи за инвалидни колички. А хората с увреждания получават специални талони за ползване на такси.

2. Инвалидите в Канада

Тази страна също е много напред в грижите за хора с увреждания. Държавата поема всички разходи, обезпечаващи комфортния живот на тези граждани. На всеки канадец, получил сериозно увреждане, задължително получава микробус, приспособен за инвалидни колички. Км всеки човек с увреждане се прикрепва медицинска сестра, която денонощно се грижи за пациента. Държавата е поела и ангажимента да преустрои жилището на инвалида, за да му осигури максимален комфорт. Ако къщата е двуетажна, поставя се специален асансьор. Цялата техника в дома се преинсталира, за да може да я достига човекът с увреждания. Слагат се електрически ключалки на входните врати, за да може инвалидът да ги отваря с натискане на едно копче на количката.

На хората с ограничени възможности в Канада се полага и пенсия, както и безплатни специални обувки и дрехи. Социалните програми предвиждат доставяне на медикаменти директно в дома на инвалида. Хотелите също са съобразени с нуждите им.

 

 

Сподели във Facebook