Бързите и революционни промени винаги са вредни

Емил Хърсев, финансов експерт

Реални реформи очакваме от всеки кабинет, защото реформи се правят всеки ден. И това се случва в цял свят и във всяка държава. Каквото и да е тяхното съдържание, те се правят непрекъснато. Революции обаче не очакваме от никого и слава богу. Динамиката на процесите е такава, че трябва управляващите да са по-уверени. Но кабинетът се вписва напълно в тази рамка. Не се вижда в него някой революционер, който да иска да обърне нещата с главата надолу. Ако има такива идеи, те са по-скоро опозиционни прояви на афиширане на някаква активност, която не е много полезна. Реформи се правят от обществото и се предлагат от много широки кръгове. Всяка една социална система всеки един ден трябва да се адаптира към новите реалности и това трябва да е процес. Това не е нещо, което се прави за два дни и след това свършва. Смятам, че някои бързи и революционни промени са винаги вредни. Много по-добре е бавно, премислено и с ясни и добре премерени изменения да се върви напред. Това е най-добрият начин, който гарантира общественото развитие. Може да се каже, че съм оптимист в очакванията си.

Няма ги хората с явна и доказана концепция

Проф. Тодор Галунов, политолог

Политиците ни обещаха много неща, но и начинът, по който ги обещаха в представените  21 страници – контурите на управленската им програма, беше много общ. Засега подробна програма няма, вероятно чакат да се конструират  министерствата. А това дали ще има резултати, които всички очакваме, ще се разбере в конкретната програма за управление.  Засега от тези 21 страници не може да се каже, че ще има действия, които ще доведат до промени. Да се надяваме, че в кратко време ще стане ясно и ще може да се отговори по-точно на въпроса. На основата на различията, които виждаме дотук между двете коалиционни партии, е малко трудно да се очаква резултат, но пък нека да бъдем оптимисти. Аз лично съм малко разочарована от избора на министър на икономиката. Това е едно от възловите министерства за евентуални промени в сферите, в които ги очакваме. Нямам големи очаквания към това министерство. Колкото и другият екип да е готов нещо да направи, ако министърът не е в състояние да го осъществи, няма да се получи нищо. Разочарована съм от промените в закона за приватизация, които се предлагат. Но пък в Министерството на труда и социалната политика намериха много подходящ човек.  Дано не му попречат да направи това, което трябва и съобразно обещанията. По-специално по отношение на обещанието за преизчисление на пенсиите. Това е много значимо действие от гледище на спазването на основни принципи, характерни за всички европейски страни. Засега няма достатъчно доказателства, че ще бъдат извършени промени в икономическата, в социалната сфера, особено в образованието и здравеопазването очакванията ми не са добри. Няма ги хората, които да имат явната и доказана концепция и мисъл. Не е нужно това да са министрите. Може това да се екипите, които да предложат необходимите мерки, но няма такъв подход. Затова нямам добри очаквания за някакви промени, които да се различават от всичко, видяно през последните 10 години.

По-скоро това ще бъде обичайното управление от последните години

Проф. Тодор Галунов, политолог

Програмни реформи няма как да се получат. Де факто основните реформи в България отдавна са направени. Има някои конкретни аспекти, например избирателната реформа. Тя обаче ще се прави от парламента, а не от правителството. И точно тук очаквам първите пропуквания в коалицията. От това, което се вижда, ГЕРБ са склонни за въвеждането на мажоритарни избори в два тура, коалиционните им партньори са против такава реформа.  Дори допускам в парламента тази реформа да не мине. Това донякъде ще се отрази на кабинета, но не смятам, че ще се стигне до сътресение, поне на този етап. Други големи реформи в момента не виждам да се правят. По-скоро това ще бъде обичайно, текущо управление, което няма да е различно от обичайното управление, познато ни от последните години. Нещо значимо освен изборната реформа не очаквам. Мисля, че управляващите като цяло нямат консенсус и по това каква да бъде съдебната реформа. Не очаквам радикална промяна. По-скоро ще си останем с идеите за реформи в тази област. Управляващите не са наясно точно какво искат да променят в съдебната система и по тази причина няма да се случи нещо отличимо.

 

Сподели във Facebook