Президентът на САЩ до момента не е направил няколко опасни стъпки във външната си политика, които след време може и да допусне, а това ще доведе до нови сериозни грешки. Това пише в сайта Foreign Policy професорът от Харвардския университет Стивън Уолт.

Според него Тръмп засега избягва гафовете по няколко проблема, които със сигурност ще имат неприятни последици за САЩ. Уолт не изключва възможността американският президент вече да обмисля някои от тези рисковани крачки и може би ще ги направи, стараейки се да отвлече вниманието от несполуките на своята администрация във вътрешната политика на страната.

Професорът смята, че огромна грешка от страна на Тръмп ще бъде опитът по военен път да се разреши кризата около Северна Корея. С голяма вероятност подобна стъпка ще доведе до развихрянето на широкомащабна война в региона.

Втори опасен гаф на Тръмп може да стане излизането от съглашението за съвместен план на действия относно ядрената програма на Иран. Още в предизборната си програма президентът на САЩ подлагаше на сериозна критика това съглашение.

Професорът предупреждава и за водените от Тръмп търговски войни и прекаленото увлечение по протекционистките мерки, което ще окаже негативно влияние върху световната икономика.

Въвеждането на допълнителни военни сили в Афганистан, за което настояват някои политици, може да стане още една потенциална грешка на американския лидер. Независимо, че по време на предизборната си кампания Тръмп се изказваше против въвличането на САЩ в конфликтите в Близкия Изток, днес той не се придържа толкова твърдо към тази позиция, пише Уолт.

Последната от големите външнополитически грешки, които президентът още не е допуснал, е предоставянето на американско въоръжение на Киев. Според професора това ще доведе до ескалация на напрежението в отношенията с Москва.

Сподели във Facebook