Въпрос: Казвам се Тодор Н. от София. На семейството ми се налага да се премести в ново жилище, което е в София, но в много по-далечен район от сегашния. Имам две малки деца, на 2 и на 4 г. Съпругата ми се притеснява, че ще ѝ е трудно да ползва личния лекар, който ги следеше до момента. Трябва ли да чакам периодите за смяна на личен лекар в нашия случай? А когато съпругата ми е на село с децата за 2-3 месеца, как да ползваме лекар?

Отговор:

Във вашия случай, тъй като сменяте постоянния си адрес, можете да предприемете промяна на личния лекар, без да се съобразите с установените периоди за това, а именно от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. За тази смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Отписването, както и включването в листата на новоизбрания лекар, става по служебен път в съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК). Просто трябва да попълните регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Този документ може да се изтегли от интернет страницата на НЗОК от секция „Вие питате”. На новоизбрания общопрактикуващ лекар следва да представите здравноосигурителна книжка и лична карта.

По отношение на пребиваването на село е добре да правите временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат пациентите нищо друго освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

 

Сподели във Facebook