Едно напред, две назад

Петър ГАЛЕВ
На фона на потока от думи, който ни заля около и след изборите, едно политическо изказване остана малко в сянка. Дългогодишен партиен функционер обяви, че първата задача на новия парламент ще бъде отмяната на забраната за пушене в заведенията! Всичко друго в държавата е наред - доходите растат, безработицата намалява, здравеопазването и образованието цъфтят, енергетиката преуспява и остана само да върнем масовото одимяване.

При това темата се повдига отново, след като дори пушещите се убедиха, че новите правила са по-добри от предишните. И за децата е ясно, че на нашенска територия не може да функционира никакво частично ограничение, а така наречените зали за пушачи и непушачи бяха една пълна пародия.

Също така е ясно, че ресторантьорският бизнес е регистрирал спад не заради забраненото пушене, а поради общата стагнация, която засяга не само България, а цяла Европа. Тръгнат ли законодателите наистина да се занимават с ремонт на Закона за здравето, за да либерализират пушенето, това ще е поредното доказателство, че двигателят на политиката не е държавническото мислене и ползата за обществото, а дребните корпоративни интереси, явно подплатени по съответния начин.

Днес стана модерно да се говори, че експертите трябва да излязат на преден план. Най-уважаваните български лекари с факти и цифри доказаха многократно какви са последиците от пасивното пушене. Който не е разбрал това, не става за представител на народа!

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 53