Информация = доверие

Петър ГАЛЕВ

Загубата на доверие се превърна в най-големия проблем на България. И това важи за всички равнища на обществената организация. Съседите не си вярват кой как използва и как плаща своя дял от принудително споделяните общи ресурси, а заедно подозират общината във всички възможни грехове.

Пациентите често не вярват на лекарите; родителите – на учителите, гражданите – на чиновниците, купувачите – на производителите и продавачите. Този списък всеки може да продължи сам и да даде безброй примери, които оправдават недоверието и доказват всеобщата склонност всеки да измами другия.

И когато най-високите управленски нива в държавата с действията си безпрецедентно материализират това, в което обществото постоянно се съмнява, се стига до ситуацията, в която се намираме в момента. Какъвто и да е краткосрочният изход, трябва да е ясно, че вече никой няма да има народното доверие априори и като константа за целия си мандат.

Шансът да започнем отново да си вярваме минава през пълна прозрачност и лесен достъп до всякаква информация, която показва как се разпределят и харчат обществените средства и какви решения взимат овластените в различните сектори.

Прословутото електронно правителство трябва бързо да обхване всички сфери на публичния живот. Домашният компютър трябва да замени формулярите и чакането, които днес съпътстват всеки въпрос към администрацията.

Когато всеки може лесно да провери решенията в чувствителните сфери, овластените доста ще се замислят дали да насочат например държавните средства само в една банка или да дадат разрешение да се строи в природните паркове. Ако все пак го направят – площадите ще се напълнят за минути.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 61