Левче вместо гняв

Петър ГАЛЕВ*

Периодично публично се обсъждат казуси за лечението на тежко болни дечица. И обикновено наблюдаваме възмущение, че държавата „отказва” да финансира операция или терапия в чужбина. Истината е, че след създаването на Фонда за лечение на деца родителите няма нужда да търсят пари чрез медийни кампании. Фондът обаче работи по стриктни правила, защото отпуска огромни суми от обществените средства.

Няма случай да бъде отказано лечението на дете в чужбина за заболяване, за което у нас действително няма апаратура или опитни специалисти. Стотици деца се подпомагат и за лечение в България, което не се покрива от НЗОК. На разноски на фонда идват специалисти от водещи европейски клиники, които оперират с българските си колеги.

Ако обществените нагласи са, че детският фонд за лечение трябва да заплаща за по-широк кръг здравословни проблеми, нека се инициира промяна в правилата, по които общественият съвет одобрява финансирането. Но има и още нещо. За това трябват много пари. Би било добре вместо спорадично да се възмущаваме, да отделяме например по 1 лев от месечните си доходи за болните деца.

Ако 3 милиона българи дават този лев на месец, за година ще се събират 36 милиона, които могат да покриват и експериментална терапия за малките, за които това е последна надежда. Както и за подобряването на условията за лечение в България. Вече има лесен начин за дарения - по ведомост, а гаранцията, че парите отиват по предназначение, е 100%. Това ще е по-ефективно от просълзяването след поредния репортаж за хорската мъка.

 *Член на обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 40