Насила хубост

Петър ГАЛЕВ

Отдавна авторитетните специалисти по избори обявиха какво ще стане, ако до урните отидат много повече граждани, отколкото наблюдаваме през последните години. Накратко – всякакви шмекерии, като купуване на гласове ще станат практически невъзможни, а еднодневните месии няма да могат да влизат в парламента с две-три села подлъгани избиратели.

Въпросът е дали сме готови пускането на бюлетина да стане задължително. Отговорът е не! Изборната администрация едва се справя със сегашния обем от гласуващи, а представете си какво би станало, ако към секциите се впуснат всички от списъците. Освен това негласувалите без уважителни причини няма как да бъдат реално санкционирани. Ако държавата може да направи това, нека първо да си събере здравните вноски.

Иначе след първите задължителни избори, в които не си гласувал и след това не си понесъл санкции, ще гледаш с иронична усмивка поредния провален законодателен акт. И пак ще си говорим за напъна на планината, която родила мишка. Истината е, че държавата, медиите и лидерите на обществено мнение трябва да вложат много повече усилия и оригиналност в разясняването на ползите от активната гражданска позиция по време на избори.

Когато повече хора се убедят, че с гласа си могат да не допуснат в управлението персони и процеси, от които се отвращават или обратното – да вкарат в Народното събрание желаните от тях политици, и без страх от глоба, ще влязат в тъмната стаичка.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79